Новини

НОИ ще поеме 60% от заплатите на хора, които се налага да бъдат съкратени

Държавата е готова през Националния осигурителен институт да поеме 60% от заплатата на работници, които се налага да бъдат съкратени заради затруднения на бизнеса покрай ограничителните мерки заради коронавируса. Помощта ще е в срок на един месец, колкото НОИ така или иначе ще плати при съкращение на работника, повтори Горанов.
Предлагаме на бизнеса, вместо да уволняват хора, да си поделим цената на тези временни затруднения, обясни финансовия министър Владислав Горанов. Ако един ресторант е решил утре да съкрати персонала си, ние ще му предложим да ги съхрани, а ние да платим 60% от тази сметка, обясни Горанов. Така или иначе той след месец пак ще трябва да търси тези хора, за да ги наеме, добави той.
„Ще предложим две краткосрочни мерки – удължаване на срока за годишното счетоводно приключване и представянето на годишните финансови отчети и декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане. Предлагаме този срок да бъде удължен до средата на годината – 30 юни. Ще предложим и удължаване на срока за плащане на местни данъци и такси с отстъпка, тъй като той изтича в края на месеца и това е предпоставка за струпване на много хора на място“, каза още Горанов.
„В следващите дни и седмици ще преоценим приоритетите си за големите инвестиционни проекти, в това число и такива, свързани с модернизацията на въоръжените сили. Апелирам към всички да не се изкушават от това да се възползват от кризата и да трупат бързи печалби, защото това се вижда лесно“, коментира Горанов.
Категорично има налични храна и стоки от първа необходимост. В Министерство на икономиката проведохме среща с представители на почти всички големи вериги магазини за храни. Потвърдиха, че натискът върху магазините определено е спаднал. В складовете и магазините стоки са налични, каза министърът на икономиката Емил Караниколов.
Той обясни, че фирми, които в момента измъкват позитиви от ситуацията, са готови да помогнат на служителите, които временно са останали без работа в други сектори.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us