Новини

Норвегия копае първия морски тунел в света

Норвегия даде зелена светлина за построяването под планински масив на първия морски тунел в света, за да се избегне плаването сред опасни води на корабите, включително на тези с голям тонаж.
Съоръжението ще бъде прокопано в масива между два фиорда и ще бъде с дължина 1,7 километра и дължина 36 метра. Целта е да се избегне трудното корабоплаване във водите край полуостров Стад, където често бушуват бури.
„Тунелът за кораби в Стад най-сетне ще бъде построен“, посочи норвежкият министър на транспорта Кетил Сулвик-Улсен, представяйки мащабен транспортен план за периода 2018-2029 г.
„Сега правителството осигурява по-сигурно и по-надеждно преминаване през най-опасните и трудни за транспорта на товари край норвежкия бряг“, посочи той в комюнике.
Северно море често е много бурно край полуострова и много кораби са принудени да изчакат то да се успокои, преди да могат да излязат в открито море. Още по времето на викингите – прочути морски пътешественици – корабите се колебаели да поемат през тези води и предпочитали да качват и пренасят от единия фиорд до другия плавателните съдове по суша.
Построените на други места по света тунели са само за плоскодънни кораби – като Южния канал във Франция – но този в Стад ще бъде първият, по който ще могат да преминават до 16-хиляди тонни кораби за превоз на стоки и пътници, включително прочутият крайбрежен „Експрес“ между Берген и Киркенес, свързващ северната и южната част на Норвегия.
Проектът се оценява на 2,7 милиарда крони (295 милиона евро) и ще отнеме от три до четири години, като работата по изграждането му ще започне през първата половина на многогодишния планов период 2018-2029 година, съобщи правителството.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us