Новини

Нощ на учените ни очаква в края на септември

В края на септември ни очаква нощта на учените. Поредица от инициативи ще зарадват малки и големи.

Институтът по океанология – БАН организира конкурс за детска рисунка на тема „Кристално чисто море“. Той е част от събитията, посветени на инициативата “Европейска нощ на учените 2022”. Това информират от научната институция в своята фейсбук страница. В конкурса може да участва всяко дете на възраст от 5 до 7 години, което обича да рисува. Крайният срок за изпращане на творбите е до 15 септември. Те трябва да бъдат придружени от името на автора и името на детската градина и подадени до адрес: гр. Варна, 9000, ул. Първи май №40, п.к.152, ИО–БАН.

Всяка участваща в конкурса рисунка ще бъде включена в онлайн видеоизложба, която ще бъде излъчена на 29. септември в сайта на ИО-БАН – www.io-bas.bg, както и във facebook страницата и YouTube канала на Института по океанология – БАН.

През 2022 г. за шести път Институт по Океанология – БАН е регионален организатор и домакин на събития посветени на Европейската нощ на учените 2022, в рамките на проект SEARCH (Science + Environment + Art = Resilience for European Researchers Night).

Събитието цели да затвърди пред обществото ключовата роля на науката, нейната свързаност с ежедневието на човека и да насърчи интереса на децата и младежите към научноизследователската дейност. Мисията на тазгодишното издание е да покаже, че комбинацията Наука + Околна среда + Изкуство води до устойчиво развитие на човечеството.

ИО-БАН и неговите Асоциирани партньори – ЦПЛР-НАОП “Николай Коперник” – Варна, Институт по рибни ресурси, ССА – Варна и Аквариум-Варна, Етнографския музей към РИМ–Варна, Фондация “Иноватор” заедно планират да организират множество събития – преди, по време, както и след Нощта, като със сигурност Европейска нощ на учените 2022 отново ще бъде най-значимото събитие за популяризиране на науката и ролята на учените в обществото. Чрез различни лекции, демонстрации и щандове те ще пренесат посетителите в научноизследователския свят, ще покажат на децата колко е забавно да си учен и ще демонстрират научни постижения в различни области.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us