Новини

Нов робот ще изследва комети и астероиди

Космическият робот Hedgehog ще се движи безпроблемно в условия на микрогравитация, за да изследва комети и астероиди. Апаратът ще бъде с формата на куби ще може да се търкаля и подскача като няма да има значение на коя от страните си лежи.

Учени от Националната космическа агенция на САЩ (NASA), Станфордския университет и Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили два прототипа, единият от които е покрит с шипове, служещи за „крака“. Те биха могли да се използват за взимане на проби от повърхността на космическите тела. И двата прототипа включват във вътрешното си устройство система от маховици, чрез които ще се управлява движението на роботите.

Значимостта на проблемите с придвижването се установи по време на експедицията до кометата 67Р-Чурюмов/Герасименко, когато модула Philae беше спуснат на повърхността й от сондата Rosetta. Тогава апаратът отскочи два пъти към Космоса и се приземи далеч от планираното място, защото механизма му за захващане не се включи. В условията на микрогравитация дори и минимално отблъскване би могло да означава провал, ако се използват конвенционалните роботи.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us