Новини

Нови 22 свлачища са регистрирани от началото на годината

От началото на годината са регистрирани нови 22 свлачища, а в 17 стари са отчетени нови процеси на движение на земни маси. За сравнение, през 2015 г. новорегистрираните свлачища са 130, а движения при стари са отчетени за 80. Данните съобщи зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в предаване по БНР тази сутрин.

В момента се укрепват над 20 големи свлачища по републиканската пътна мрежа в страната, сред които Сливен-Ичера-Градец, пътя между Арбанаси и Велико Търново, второкласния път Пловдив – Асеновград – Смолян, в зони по Черноморието – Варна, Аксаково и Сарафово. Повече от 60% от свлачищата в страната се намират в урбанизираните територии.

Работи се и по превенцията на свлачищните процеси. С промени в Закона за устройството на територията се забрани строителството в свлачищни райони без изградена канализация. Спазването на ограничението се следи на ниво общини, както и на ниво министерство. От началото на годината са подадени 56 инвестиционни намерения в свлачищни райони, а едва 3 са одобрени след изпълнение на геоукрепителни мероприятия, съобщи зам.-министър Нанков.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us