Новини

Нови карти вещаят потоп за Австралия

Нови карти показват крайбрежните райони на Австралия, застрашени от покачването на океанското ниво в резултат на климатичните промени, предаде ДПА.
Според тях някои от зоните могат да бъдат заличени от водата.
Актуализираните карти са направени по моделите на
Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени, според които морското равнище може да се повиши с 84 сантиметра до 2100 г.
Потребителите могат да видят въздействието на повишаването на морското ниво върху домовете им, квартали и любими крайбрежни места.
„Картите са универсален език за представяне на изменението на климата, а чрез персонализиране на потенциалните въздействия можем да създадем осведоменост и ефективно приспособяване“, казва Нейтън Итън, изпълнителен директор на една от двете австралийски компании, направили картите.
От тях става ясно, че големи части от популярни плажове, включително в залива Байрън и Менли, могат да бъдат наводнени. Любимите на туристите места като Нуса в щата Куинсланд, Кернс и остров Хиндмарш, също са изправени пред риск да останат под вода.
Застрашени са и домове в щатите Виктория, Куинсланд, Западна Австралия, Южна Австралия и Тасмания.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us