Новини

НОВИНИ И ПРЕДСТОЯЩО

НОВИНИ

GeoNetwork проведе третият си уъркшоп

Близо 100 специалисти се събраха на третата работна среща на GeoNetwork в Рим, посветена отворения код на Web-Mapping и на GIS-приложенията. Срещата беше под егидата на FAO – Организация за земеделие и храни към ООН.

Конференция за сотуер по картография

Картографската конференция Mapware 2007 в Карлсруе събра над 350 експерти, профилирани в областта на картографията, аерозаснемането, логистиката. Фокусът през тази година беше мениджмънтът на енергийните трасета.

Снимка на Земята с точност от 0,25 м
Американската компания GeoEye обяви началото на разработката на нов търговски спътник, който ще заснема Земята с безпрецедентно висока детайлност. Сателитът ще притежава оптика, позволяваща му да заснема от Космоса с точност до 25 см. Пускането му ще стане през 2011 г. Сегашните търговски спътници от първо поколение като Ikonos и QuickBird дават добра картина максимум до 60 см – 1 метър. Спътникът от второ поколение, разработен от американското разузнаване WorldView-1, пуснат в орбита през септември 2007 г. вече предава изображения на Земята с добра резолюция на около 0,5 м. Първият спътник GeoEye-1, който ще бъде пуснат в началото на 2008 г. ще е със съществено по-добри параметри: до 0,41 м. Досега с толкова добро качество са били само снимки, правени от спътници на различните разузнавания, които обаче не са достъпни до широката публика точно заради секретността.

Спътниците на NASA предупреждават за епидемии

Използването на данни от 14 спътници на NASA може да спомогне за предупреждаване за възникване и разпространение на емидемии, съобщи EurekAlert. Става дума за разпространението на маларията, еболата и други опасни болести. Разпространението им до голяма степен зависи от състоянието на заобикалящата ги среда. Благодарение на спътниковите снимки, които пресъздават ландшафта на района, състоянието на почвата, водоемите, метеорологичната прогноза, могат да спомогнат за предотвратяването на широкото разпространение на болестта.
Програмата на NASA е разработена в сътрудничество с медицински организации преди пет години. Целта е да бъде обхваната не само Африка, а и други рискови части на земята.

8,3 милиарда на година за GPS в Европа

По оценката на анализатори от британската маркетингова компания Juniper Research до 2012 г. оборотът на мобилни навигационни апарати и програми ще стигне 8,3 милиарда долара. Причина за този ръст е необходимостта от все по-качествени мониторингови услуги в всекидневието, като приложението на GPS-устройствата за следена на деца и възрастни хора, например. Наблюдава се и нарастваща конкуренция на фирмите, които поддържат системата.

Универсален формат за картографски данни

Японските компании HI Corporation и IT Naviken създадоха първия в света универсален формат за съхранение на картографски данни, които може едновременно да се съхранява 2D и 3D информация.
Нововъведението е във формат XIP – съкращение от eXchange format for Information Provider. Той дава възможност за обединяване на данните, получени от различни източници. Например, ако картата на компания А е по-подробна от другите, а картата на компания В съдържа повече информация за обектите, например – магазини, като резултат може да се получи подробна карта А допълнена със сведения за търговските точки.
Откакто в новия формат може да се съхранява и 2D, и 3D-данни, потребителите може да избират режим на изображения – само 2D, само 3D или комбиниран. Последният режим работи, дори в случаите когато 2D и 3D-данните са получени от различни източници. Още една особеност на формата – XIP е универсален и работи с разни като тип устройства.

Предстоящо

6-7 януари 2008 г., Техеран, Иран
Работна среща по Геоинформационни и пространсвени решения, организирана от ISPRS
https://www.gis86sdss.ir

19 – 24 януари 2008 г., Сан Хосе, Калифорния, САЩ,
SPIE Photonics West 2008 – конференция за най-новите изследвания в областта на лазерните технологии и тяхното приложение.
https://www.SPIE.org

21-24 януари 2008, Боровец, България,
Международна конференция по картография и ГИС
https://www.datamap-bg.com/conference2008/index-bg.html

21 – 24 януари 2008 г., Лондон, Великобритания,
DGI Europe 2008 – годишно събиране на работещите в геопространственото разузнаване
https://www.dgieurope.com
27-30 януари 2008 г., Острава, Чехия,
Международен симпозиум ГИС
https://www.gis2008.com/Indexe.html

30 януари – 1 февруари 2008 г., Кастейдефелс, Испания,
EuroCOW 2008, Международна работна среща по калибриране и ориентиране
https://www.eurocow.org

6-8 февруари 2008 г., Делхи, Индия,
11 международен форум в областта на ГИС, GPS и аерозаснемането, MAPINDIA 2008
https://www.mapindia.org

11-12 февруари 2008 г., Москва, Русия,
Международен форум за спътникова навигация ГЛОНАСС
https://www.gisa.ru/file/file1057.doc

13-15 февруари 2008 г., Инстбрук, Австрия,
Пета международна конференция SPPRA 2008, организирана от Международната асоциация за наука и технологии за развитието (IASTED)
https://www.iasted.org/conferences/home-599.html

18-20 февруари 2008 г., Белград, Сърбия,
INTERGEO East-2008
https://www.intergeo-east.com

21-22 февруари 2008 г., Денвър, САЩ,
Международен форум LIDAR-08
https://www.lidarmap.org

11-14 март 2008 г., Москва, Русия,
Пети международен промишлен форум GEOFORM+
https://www.geoexpo.ru

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us