Новини

Новият регионален министър: 2019 г. ще бъде ключова за пътното строителство в България

2019 г. ще бъде ключова за пътното строителство в България. Министерството на регионалното развитие и благоустройството даде „зелена“ светлина на проекти за близо 3 млрд. лв., чиято реализация ще продължи. Това каза регионалният министър Петя Аврамова на осмия дискусионен форум „Строителството през 2019 г. – перспективи и предизвикателства“, съобщиха от пресслужбата на ведомството. Във форумът участваха и заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев, председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Светослав Глосов, кметът на София Йорданка Фандъкова, и др.

Топ приоритет на регионалното министерство остава безопасността на пътната инфраструктура. В момента АПИ извършва инвентаризация на магистралите, първокласните, второкласните и третокласните пътища в страната. На базата на обобщен доклад ще бъдат направени анализ и разчет за необходимите средства. От няколко месеца в МРРБ се работи по завишаване на гаранционните срокове за пътищата и магистралите. Ще бъдем безкомпромисни към качеството на изпълнение, каза министър Аврамова по време на дискусионния форум.

Тя очерта големите инфраструктурни проекти на 2019 г. Приоритет на правителството остава АМ „Хемус“. В момента се работи активно по два нови участъка от магистралата, а до края на годината се очаква да бъдат обявени обществените поръчки за още две отсечки – от пътен възел „Боаза“ до разклона за Плевен и Ловеч с дължина 52 км и останалите около 85 км до връзката с пътя Русе-Велико Търново. Така в рамките на следващите месеци щe бъдат обявени обществени поръчки за строителството на още 137 км от АМ „Хемус“.

Годината ще бъде ключова и за изграждането на АМ „Струма“. Агенция „Пътна инфраструктура“ вече обяви обществените поръчки за строителство на най-тежкия участък – през Кресненското дефиле в посока София. Продължава работата по трасето от Кресна до Сандански, което се очаква да е готово до края на строителния сезон, както и на участъка Благоевград – Крупник. Работата край Благоевград е все още спряна заради откритото древно селище край с. Покровник. МРРБ очаква становището на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимото културно наследство и ще се съобрази с него, посочи министърът.

През 2019 г. ще има напредък и по още четири ключови проекта: скоростният път „Видин-Ботевград“ и магистралата „Русе-Велико Търново“, с която са тясно свързани проектът за нов мост на р. Дунав край Русе и тунелът под връх Шипка. Има политическа воля тези проекти, заедно с АМ “Черно море“ и тунела под Петрохан, да бъдат реализирани чрез публично-частно партньорство. Общата им прогнозна стойност е над 3 млрд. лв., каза министър Аврамова.

Нови възможности за бизнес откриват и проектите по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. През 2019 г. по ОПРР ще бъдат в изпълнение над 400 инфраструктурни проекта, включително големите проекти на общините Столична, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Те са за подобряване на градската среда, транспорта и пътната инфраструктура. Ще бъдат обновени 53 училища, детски градини и университети в София. В Пловдив ще бъдат ремонтирани 16 образователни обекта, включително 2 университета, 20 обекта във Варна, 18 в Бургас, 12 в Русе. В община Враца ще се модернизират училища и детски градини, както и филиалът на Медицинския университет в София – „Проф. д-р Иван Митев“.

Големи са предизвикателства във ВиК отрасъла, където със средства по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ ще се изграждат обекти за над 1 млрд. лв.

Процедурата за кандидатстване е вече открита, подготвени са и формулярите за кандидатстване. Има готовност тръжните процедури да бъдат обявени в началото на 2019 г.

Министър Аврамова апелира за максимална мобилизация при изпълнение на проектите. Нека страната ни бъде една голяма строителна площадка, на която, както и досега – под светлината на прожекторите, се строят пътища, тунели и мостове, разкрасяват се градовете ни, модернизират се българските училища. А МРРБ ще бъде не само лоялен партньор на бизнеса, но и безпристрастен коректив, каза министърът.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us