Новини

НСИ: Спад в строителството от началото на годината

Произведената строителна продукция у нас ограничава спадовете на месечна основа през април, но свиването на годишна база се ускорява както при сградното, така и при гражданското и инженерното строителство, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).
През април в страната все още беше в сила извънредното положение, въведено с цел овладяване на разпространението на коронавируса, но работата на строителните обекти не беше забранена, както в най-тежко засегнатите от пандемията страни. Въпреки това се очакваше някои нестартирали все още строителни проекти да бъдат отложени заради икономическата несигурност, породена от вируса.

Строителната продукция през април намалява с 0,7% спрямо март, като при сградното строителство понижението е още по-минимално – 0,2%, докато гражданското и инженерното строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура, се свива с 1,4% на месечна основа.

За сравнение през март, когато бяха въведени ограничителните марки заради коронавируса, произведената строителна продукция в страната ни намаля с 11,2% спрямо февруари, като сградното строителство се понижи с 15,3%, а при гражданското и инженерното строителство беше отбелязан спад от 5,3%.

Спрямо април 2019 г. строителната продукция намалява с 15%, като ускорява свиването си спрямо март, когато беше отчетено годишно понижение от 14%.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us