Новини

Обезвредиха дрон с мина край Тюленово

Сапьори обезвредиха част от дрон с прикрепен към него предмет, наподобяващ боеприпас, който беше забелязан на скалите край Тюленово. Това съобщиха от областната управа в Добрич. Сигналът за дрона е подаден снощи около 22:00 часа, информираха по-рано от МВР. Дронът е открит в района на пристан за лодки. От Министерството на отбраната поясниха, че рано тази сутрин е задействано модулното формирование за обезвреждане на боеприпаси от Военноморската база Варна. В специализирания екип участваха петима военнослужещи. Докато полицията и военните оглеждаха, районът беше отцепен.

Дронът беше обезвреден на място

Около обяд областният управител на Добрич Йорданка Костадинова съобщи, че успешно е приключено обезвреждането на открития боеприпас. Изпратената група сапьори от Военноморските сили е извършила оглед и е преценила, че взривът трябва да бъде извършен на място, съобщиха от областната управа на Добрич. Взривяването е протекло изцяло контролирано. Няма нанесени никакви щети – нито по близките сгради на хотели и жилища, нито по плавателни съдове, каквито имаше в съседство на дрона с боеприпаса. Щети не са нанесени дори по скалите, където е забелязан и сниман дронът от собственик на един от хотелите на брега на морето в селото, каза Йорданка Костадинова, цитирана от пресцентъра на институцията. Тя изказа благодарност за професионализма на служителите на Министерство на вътрешните работи за предприетите действия и на военнослужещите от Военноморските сили, отзовали се на сигнала и успешно ликвидирали боеприпаса. Йорданка Костадинова апелира към всички жители в крайморските населени места, към рибарите, които излизат на риболов в морето да бъдат бдителни и внимателни, защото, за съжаление, близостта на войната създава реална опасност и за българското Черноморие. При съмнения за даден обект, гражданите са призовани да подават сигнали на тел. 112.

Все още не е ясен произходът на дрона

Малко, след като апаратът беше установен, министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира пред журналисти във Военномедицинска академия (ВМА), че може да се предположи, че дронът е свързан с войната, която Русия започна срещу Украйна. Министърът потвърди, че има боеприпас и посочи, че той е отделен от останалото тяло. Той обясни, че предварителната оценка е, че това е мина. Той добави, че все още не е ясно кога и как дронът се е появил. По думите му това са трудни цели за стандартната система за противовъздушна отбрана, тъй като говорим за летателен апарат с много малка площ, вероятно на ниска височина.

В следобедните часове бе свикано извънредно заседание на парламентарната Комисия по отбрана, по време на което Тодор Тагарев заяви, че все още не е установен произходът на дрона. Не разполагаме с дрона, а със снимки и остатъци, и по тях ще се опитаме да анализираме какъв е неговият произход, каза пред депутатите в комисията Тагарев. Българската армия поддържа екипи за реакция при сигнали за невзривени боеприпаси и в извънработно време тези екипи трябва да могат да бъдат задействани в рамките на четири часа, и в конкретния случай това се е случило. Няма никаква опасност за гражданите и околната среда, каза Тагарев и добави, че са спазени всички протоколи за обезвреждането на боеприпаса. Да повишаваме степента на готовност на този етап ще окаже много негативно влияние върху личния състав на армията, каза още Тодор Тагарев.

Преди заседанието на комисията пред журналисти военният министър каза, че очевидно дронът е паднал във водата и течението го е извлякло към брега. Това може да се е случило преди часове, може и преди дни, оценката от пръв поглед е, че може да са минали до две седмици от неговото падане, коментира още министърът. Относно призивите за негова оставка, министър Тагарев заяви, че средно по два или три пъти седмично му се иска оставката и в случая няма причина да му бъде искана.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us