Новини

Обнародвани са промени в ЗУТ

В днешния брой 25 на „Държавен вестник“ (ДВ) са обнародвани промените в Закона за устройство на територията, обединени от 5 предложения като общ законопроект на 14 юни 2018 година. Промените засягат устройствените планове, като измененията им ще трябва да са публично достъпни на интернет страниците на съответните ведомства.

Затворена е и законовата вратичка, която досега се използваше за значително застрояване на ъгловите парцели. Съгласно промените предвидените с общ или с подробен устройствен план максимални интензивност и плътност на застрояване могат да се надвишават в ъгловите урегулирани поземлени имоти със свързано основно застрояване на двете странични регулационни линии, само ако и доколкото това е необходимо за покриване на калканните стени на сградите в съседните урегулирани поземлени имоти. Височината и дълбочината на застрояването не могат да превишават тези в съседните урегулирани поземлени имоти. В тези случаи минималната задължителна озеленена площ се намалява пропорционално на увеличената плътност на застрояването.

Прецизирани са текстовете, касаещи преместваемите обекти, видовете им и условията и реда за тяхното поставяне и премахване. Въвеждат се изисквания с наредбите на общинските съвети да се определят максималните размери, конструктивното решение и архитектурно-художественото оформление на преместваемите обекти.

В двегодишен срок от влизането в сила на новите промени в ЗУТ, министърът на регионалното развитие и благоустройството трябва да създаде информационен Портал за устройството на територията.

Порталът за устройството на територията ще предоставя информация относно проектите на устройствените планове, техните изменения и влезлите в сила планове, на издадените разрешения за строеж и на въведените в експлоатация строежи. В него ще се вписват физическите и юридическите лица, на които е възложено от държавата или общините да изработят проекти на устройствени планове и инвестиционни проекти, както и размера на възнаграждението им.

Целите текстове на обнародваните промени в ЗУТ се намират онлайн на адрес: https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=724B17F16C0E675CCF0C589F045EE816?idMat=135750 или на стр. 2 от днешния брой 25 на ДВ.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • ЕК започва наказателна процедура срещу България
  ЕК започва наказателна процедура срещу България

  Европейската комисия съобщи днес за четири наказателни процедури срещу България. Процедурите са в областта на прането на пари, борбата с измамите със средства от ЕС,

 • Земята се сдоби с нова Луна
  Земята се сдоби с нова Луна

  Астрономи откриха нова квазилуна Земята – космическо тяло, което обикаля около нея, но гравитационно е свързано със Слънцето, съобщи „Дейли мейл“. Космическият обект, наречен 2023

 • КНДР пуска военен сателит в орбита
  КНДР пуска военен сателит в орбита

  Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-чен заяви, че първият военен разузнавателен сателит на Пхенян скоро ще влезе в орбита, предаде Ройтерс, цитирана

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us