Новини

Образува се нов суперконтинет


Тотална промяна в конфигурацията на континентите на Земята отчитат изследвания на учени от университета в Юта. Според проучванията им, публикувани в редица западни медии, двете части на Америка се сливат, към тях върви и Азия, като ще се присъединят Африка и Австралия, като се образува нов суперконтинент.

Анализът е направен след земетресението от април 2012 г. в Индонезия, което бе с магнитуд от 8,6 по Рихтер и е най-мощният хоризонтален трус, отчетен до момента на планетата. Така подозренията, че една от големите тектонски плочи е на път да се разкъса, се засилиха.

Според учените земетресението на около 500 км западно от остров Суматра под дъното на Индийския океан е било предизвикано от четири едновременни разкъсвания в разлом на земната кора. Епицентърът се намирал по средата на индийско-австралийската тектонска плоча. Подозренията за разкъсването на плочата датират от миналия век. Този процес е започнал преди милиони години. Последствията са, че западната част на плочата постепенно се отцепва и се сблъсква с Азия, докато източната се приплъзва към Индонезия. Резултатът ще бъде възникването на нов суперконтинент.

Откакто континенталните плочи са се образували на Земята, те са в постоянно движение. Геолозите са стигнали до извода, че на всеки 500 до 700 милиона години плочите се сливат в т. нар. суперконтинент. За този период Слънцето прави три пълни обиколки около центъра на нашата галактика.

В основата на цикъла на образуване на суперконтиненти е тектониката на плочите.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us