Новини

Общините „отличници“ по ОПРР ще получат допълнително финансиране за сметка на другите

Към общините „отличници“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 ще бъдат преразпределени средства от инвестиционните програми на по-бавните в изпълнението на финансирани от нея проекти местни власти. За това предупреди в сряда министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при участието си в дискусионен форум, организиран от Националното сдружение на общините в Република България, съобщиха от ведомствената пресслужба.

Към момента, заради бързото изпълнение на договорите, шест общини са постигнали заложените междинни индикатори по програмата, а други 13 общини имат възможност да постигнат заложената етапна цел. Сред „отличниците“ са общините Бургас, Хасково, Казанлък, Кюстендил, Димитровград, Свищов, Габрово, Панагюрище и други. Той предупреди, обаче, че 20 общини са в риск, защото са с нулево изпълнение към момента. По тази причина Николай Нанков призова местните власти за максимална мобилизация за изпълнение на проектите и разплащане на средствата по тях. Пред представителите на местните власти министърът изрази убедеността си, че забавеното изпълнение е по обективни причини, но предупреди, че това ще доведе до редуциране на инвестиционните им програми. Регионалният министър посочи, че със сдружението е договорено срокът за отчитане на междинните индикатори по програмата от страна на общините да бъде краят на м. септември т.г. Той подчерта, че финансовият ресурс няма да бъде загубен на национално ниво и ще остане в рамките на оперативната програма, но ще бъде разпределен към общините, които са успели да изпълнят заложените индикатори. Средствата ще се използват за еднотипни дейности, каза той и обясни, че ако една община закъснее с изпълнението на процедурата за образователна инфраструктура, например, предвиденият ресурс ще бъдат насочен към други общини, но за същия тип проекти.

Министър Нанков съобщи още, че към момента са догорени 72 % от общия бюджет на оперативната програма в размер на 3 млрд. лв. От този ресурс 1,180 млрд. лв. вече е насочен вече към общините. До средата на годината очакваме да бъдат договорени всички средства по програмата на 100 %, обяви министърът. Той обясни, че за да се постигне тази цел и ОП „Региони в растеж“ да стане първата с изцяло договорени средства, предстои да бъдат обявени още три процедури – втора фаза на процедурата за енергийна ефективност в периферните райони, за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания и за развитие на регионален туризъм, която към момента е в забава, но се цели да бъде обявена в средата на годината. В момента се изпълняват 401 договора с общини и това са инвестиции в модернизация на градския транспорт, в подобряване на градската среда, енергийна ефективност, обновяване на образователната, социалната и пътната инфраструктура, информира още Николай Нанков. Важно е проектите да бъдат изпълнени качествено, в интерес на хората, защото ключовият бенефициент от гледна точка на ползване на резултатите от тях са жителите на общините, подчерта той.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • България и Румъния заедно в морското пространствено планиране
  България и Румъния заедно в морското пространствено планиране

  България и Румъния приключват успешно проект за взаимодействие в областта на морското пространствено планиране. В онлайн формат беше проведена заключителната конференция по инициативата „Трансгранично морско

 • След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място
  След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе работно заседание с ръководствата на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)

 • Обновяват Кремиковския манастир
  Обновяват Кремиковския манастир

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха днес Кремиковския манастир „Св. вмчк.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us