Новини

Обща навигация правят Китай и Русия

Руските и китайските специалисти в областта на навигационните технологии разработват проект за международна глобална система за навигации с висока точност на основата на системите ГЛОНАСС и Beidou. Системата ще бъде предоставена на страните членки на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС – Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизия). Проектът е одобрен на заседание на Китайско-руския комитет по важни проекти в областта на стратегическото сътрудничества в сферата на спътниковата навигация.

Русия ще разположи наземни станции на територията на страните от БРИКС и ШОС. Проектът е отворен и за други държави, които биха желали да участват. Вече има китайски станции в някои руски градове – Обнинск, Иркутск и Петропавловск-Камчатский, а руски станции в китайските градове Урумчи, Чанчун и Шанхай.

Междувременно Китай и Иран подписаха меморандум за сътрудничество за разполагане на станции от спътниковата система BeiDou. Така Иран ще има отново високоточна навигация, след като САЩ го лишиха от услугата GPS. Приемът на дани ще се осъществява от голямата иранска електронна компания Iran Electronics Industries.

 

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us