Новини

Обвиниха Русия, че пречи на GPS навигацията

Русия е обвинена, че се опитва да манипулира глобалната система за навигация GPS по време на големи военни маневри във Финландия.
Агенцията за сигурност на полетите в Европа (EASA) обяви, че сигналът, който се използва от всички граждански полети, е ударен от Финландия, през Черно и Средиземно море, чак до Ирак. Това включва и огромна част от българското въздушно пространство.
Прекъсванията на Глобалните сателитни навигационни системи (GNSS), които включват GPS, са презизвикани от заглушаване и подпряване на сателитните сигнали. „Това се случва около зоните на конфликта в Украйна и на други места“, се казва в съобщение на EASA.
Най-сериозните проблеми са около руския анклав в Калининград, Балтийско море, Източна Финландия, Черно море, Източно Средиземно море и Северен Ирак.
„Ефектите са засечени от много самолети на различен етап от полета. Това е довело до пренасрочване, дори промяна на дестинацията и невъзможност да се направи безопасно кацане“, се допълва в съобщението.
Към момента обаче няма причина да се спират полети. EASA са поискали от всички свои контрагенти да докладват анормално поведение на системата GPS и предупреждава, че може да се наложи да се използва друга навигация, ако проблемите със сателитите продължат.

В същото време руските медии пишат, че САЩ възнамеряват да изключат Русия от навигационната система GPS. Шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин отбелязва, че Русия има собствена система ГЛОНАСС и това не би било опасно.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Птици оживяват като дронове
  Птици оживяват като дронове

  Странна идея е хрумнала на изследователи от Техническия университет в Ню Мексико в стремежа им да шпионират незабелязано. Те са решили да използват изпитаното изкуство

 • Деца молят за вода министъра с рисунки
  Деца молят за вода министъра с рисунки

  Деца от безводния Омуртаг подариха свои рисунки, които повече приличат на протестни плакати, отколкото на детски илюстрации, на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството

 • Какво е слънчево геоинженерство и има ли то почва… на Земята
  Какво е слънчево геоинженерство и има ли то почва… на Земята

  Учените са единодушни, че намаляването на глобалните емисии на парникови газове във възможно най-кратки срокове е от ключово значение за справяне с глобалното затопляне. Или

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us