Новини

Огромен диамант бе открит в Ботствана

Огромен диамант със сребристи оттенъци е открит в Ботсвана през юни, само 12 дена след друга подобна находка, съобщи АФП, позовавайки се на кандската компания „Лукера“.
Скъпоценният камък тежи 1174 карата. Той е открит на 12 юни и измества от третото място на най-големите диаманти в света съперника си от 1 юни, намерен също в Ботсвана, но от друга компания.
Откритието е „историческо, както за нас, така и за Ботсвана“, коментира генералният директор на „Лукера“ (Lucara) Насим Лахри. „В йерархията на големите камъни, е на трето място“, заяви гордо тя на презентацията на диаманта.
Така Ботсвана затвърждава позицията си на лидер при огромните скъпоценни камъни в света с шест от най-големите диаманти.
Откритият на 1 юни диамант е с тегло 1098 карата и принадлежи на компанията „Дебсвана“, която е собственост на правителството и на южноафриканската компания „Де Беерс“.
Най-големият диамант в света е „Кулинан“ – 3106 карата. Той е открит в Южна Африка през 1905 г.

Автор

Geomedia Magazine

geomedia.bg

От категорията

 • Одобрен кадастър на село Осеново
  Одобрен кадастър на село Осеново

  Одобрена е кадастралната карта и кадастралните регистри за землището на с. Осеново във варненска област. Заповедта може да се обжалва до 10.03.2015 г. Административния съд

 • Парижанка съди Франция за мръсен въздух
  Парижанка съди Франция за мръсен въздух

  Парижанка съди Франция, защото не е предпазила здравето й от въздействието на мръсния въздух.Клотилд Нонез е на 56 години и е инструктор по йога. Тя

 • Китайска конкуренция на Google Maps
  Китайска конкуренция на Google Maps

  Китайският технологичен гигант Huawei разработва своя картографска услуга Map Kit, която хвърля ръкавицата на Google Maps. Услугата е предназначена за разработчици на софтуер, които могат

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us