Новини

Огромен диамант бе открит в Ботствана

Огромен диамант със сребристи оттенъци е открит в Ботсвана през юни, само 12 дена след друга подобна находка, съобщи АФП, позовавайки се на кандската компания „Лукера“.
Скъпоценният камък тежи 1174 карата. Той е открит на 12 юни и измества от третото място на най-големите диаманти в света съперника си от 1 юни, намерен също в Ботсвана, но от друга компания.
Откритието е „историческо, както за нас, така и за Ботсвана“, коментира генералният директор на „Лукера“ (Lucara) Насим Лахри. „В йерархията на големите камъни, е на трето място“, заяви гордо тя на презентацията на диаманта.
Така Ботсвана затвърждава позицията си на лидер при огромните скъпоценни камъни в света с шест от най-големите диаманти.
Откритият на 1 юни диамант е с тегло 1098 карата и принадлежи на компанията „Дебсвана“, която е собственост на правителството и на южноафриканската компания „Де Беерс“.
Най-големият диамант в света е „Кулинан“ – 3106 карата. Той е открит в Южна Африка през 1905 г.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us