Новини

Огромен къс пемза плава по Тихия океан

Огромен сал от пемза, вероятно образуван от изригване на подводен вулкан, бавно плава по повърхността на Тихия океан по посока към австралийското крайбрежие. Огромният сал от пемза – вулканична скала, която е достатъчно лека, за да плава по повърхността на водата – е с площ около 130 кв. км. Той се появи само преди няколко седмици, след подводно изригване на вулкан край Тонга.

Сателитните снимки за първи път разкриха гигантската формация на водната повърхност на 9 август. Сайтът Volcano Discovery съобщава, че е получил имейл на моряк на 7 август 2019 г. за облаци от дим на хоризонта в посока на вулкана Fonualei. Според бюлетин от Глобалната програма за вулканизъм (Global Volcanism Program – GVP) на Института Смитсониън, моряци са започнали да съобщават за сал от пемза на 9 август.

Но най-забележителните наблюдения идват от екипажа на австралийския катамаран ROAM, озовал се на мястото сред огромната маса плаващи скали, „напълно покриващи океанската повърхност“ и предостави подробен доклад във Facebook на 15 август. Моряците описват „гладки камъни с размер от стъклено топче до баскетболна топка, покрили изцяло водата наоколо“, както и миризма на сяра.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us