Новини

Осем пъти по-малко средства са изпратени от българите в чужбина у нас

През последните две години парите към България, изпратени от сънародници зад граница, са намалели приблизително 8 пъти. Справка с анализите на БНБ сочи, че през 2021-а родните емигранти са подпомогнали близките си и икономиката на страната с 160.7 милиона евро – приблизително толкова, колкото през 2007-а. През 2020-а сънародниците ни са изпратили почти 358 милиона – на фона на 1.219 милиарда евро, които емигрантите изпращат у нас година по-рано.

За първото тримесечие на тази година получените средства в страната от емигранти са над 77 млн. лева. Сумата е по-малка от тази за първите три месеца на 2020 г. и 2019 г., пише BG Voice.

Икономисти обясняват, че пандемията е отключила поредица от кризи, които възпират преводния емигрантски потенциал от 2019-а насам. Заради Ковид кризата нискоквалифицираният персонал първи е изгубил работата си, както и заетите в ресторантьорския и хотелиерския бранш.

По оценки на Световната банка паричните преводи към страни с ниски и средни доходи ще се увеличат с 4.2%, за да достигнат 630 млрд. долара през 2022-а. Това е последвано от почти рекордно възстановяване на потоците от 8.6 процента през 2021 г.

За 2020 година българските емигранти, живеещи в САЩ, изпращат до близките си в България 58.2 милиона лева. През 2021 г. стойността на паричните преводи спада до 30.3 милиона.

Не всички пари, изпратени от чужбина от родни емигранти, могат да бъдат уловени статистически.

Най-много пари от чужбина България продължава да получава от гражданите й, живеещи в Германия, САЩ, Испания, Гърция, Италия, Великобритания, Белгия и Франция.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Нека да е лято!
  Нека да е лято!

  Днес точно в 12:13 българско време идва лятото. 21 юни е и най-дългият ден в годината – цели 15 часа и 20 минути. За сравнение, най-късият

 • УАСГ отбелязва 80 години от създаването си
  УАСГ отбелязва 80 години от създаването си

  Университетът за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) празнува 80-годишен юбилей тази година. 1942 г. в подобно време, но в по-мащабна война, българското правителство създава първото

 • Министърът на регионалното развитие заедно с още трима подаде оставка
  Министърът на регионалното развитие заедно с още трима подаде оставка

  Четиримата министри от „Има такъв народ“ в настоящото правителство подадоха оставките си. Това са министърът на външните работи Теодора Генчовска,  министърът на енергетиката Александър Николов,

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us