Новини

Още две групи полярници потеглиха към Антарктида

В петък (13.01.2017 г.) и неделя (15.01.2017 г.) потеглиха две групи с участници в 25-ата Юбилейна българска антарктическа експедиция по маршрута София-Рим-Сантияго де Чили-Пунта Аренас-остров Ливингстън.

Ветераните доценти Димо Димов и Алексанър Шопов и д-р Камен Бонев тръгнаха за Антарктида в петък, а неделната група се състоеше от младите асистенти от Геолого-географския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ палеонтолога д-р Дочо Дочев, петролога Стефан Велев и геохимичката Надя Янакиев, както и геодезиста д-р Аспарух Камбуров от МГУ „Св. Иван Рилски“.

Новите попълнения към 25-ата Юбилейна българска антарктическа експедиция ще реализират научни проекти в рамките на амбициозната петгодишна Национална програма за полярни изследвания на Българския антарктически институт, одобрена от МС на Република България през август 2016-та. Асистентите от СУ ще лагеруват на палатки в продължение на две седмици на 40 km от базата ни „Св. Кл. Охридски“ на п-ов Байерс, в другия край на о-в Ливингстън. Доц. Шопов ще изследва състоянието на човешкия организъм в екстремни условия. Надя Янакиева ще се включи в екипа на международния проект проучващ „вечната замръзналост“ (permafrost), заедно с учени от Португалия, Испания, Аржентина, Чили и САЩ.

Аспарух Камбуров ще има задачата да извърши първото наземно 3D лазерно сканиране на о-в Ливингстън. Паралелно ще бъдат осъществени високоточни ГНСС измервания. Проектът има за цел да докаже скоростното топене на един от най-динамичните ледници на острова – ледникът Перуника. Втората по важност задача за Аспарух Камбуров ще бъде създаване на фотореалистични 3D модели на сградите на българската антарктическа база. Очаква се той да представи резултатите от изследванията си по време на традиционния ноемврийски симпозиум, организиран от Съюза на геодезистите и земеустроителите в България.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us