Новини

От днес наемаме електрически велосипеди до Златните мостове

От понеделник (16 юли) стартира първият пилотен проект за споделено пътуване с електрически велосипед в София. Първите 10 ще могат да се наемат всеки ден от 9 до 19 часа пред Националния исторически музей до Златните мостове.

„Проектът съчетава идеите за развитие на София като зелен и иновативен град“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Велосипедите са снабдени с GPS навигация, показваща маршрута до Златните мостове.

Кметът благодари на всички партньори за реализиране на проекта: на системата на стартиращата компания Eljoy Bikes и на мрежата за устойчив бизнес – Cleantech Bulgaria, и Climate-KIC, които финансират проекта. „Благодаря им за това, че ни подкрепиха в усилията ни да правим София по-чиста и да я развиваме като зелен и иновативен град“, каза г-жа Фандъкова.

По проекта работиха и екипите на зам.-кмета Евгени Крусев и на Зелена София към Столична община.

„Благодаря на Природен парк „Витоша”, които подкрепиха тази идея“, каза също Фандъкова.

Сайтът на инициативата е https://rentebike.bg, като в процес на завършване е и специална апликация, чрез която желаещите ще могат да резервират велосипед и да получат повече информация за маршрута.

ElJoy Bikes бяха избрани за победител в конкурса за стартиращи компании от цяла Европа, Sofia Urban Challenge, които разработват технологии, спомагащи политиките за по-чист въздух в градовете. ElDrive осигуряват електрическото захранване на велосипедите.

Столичната община инвестира в развитието на система от велоалеи. Предстои маркирането на велоалеята по бул. “Пушкин”, която ще бъде свързана с тази по бул.”Цар Борис Трети”. Предвижда се при устойчивост на проекта за споделен велосипед да бъдат развити и нови маршрути.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us