Новини

От шеф на кадастъра до премиер – кой e Михаил Мишустин

Новият премиер на Русия Михаил Мишустин е бил две години шеф на кадастъра на Русия – между 2004 и 2006 г. От средата на януари той е новият премиер на Русия.
Роден е на 3 март 1966 г. в Лобня, град, близък до Москва. Произходът му е обект на дебати, като майка му е арменка (родена в село Меградзор, провинция Котайк). През 1989 г. завършва Московския държавен технологичен университет със специалност системно инженерство, а след това през 1992 г. завършва аспирантура в същия институт.
След като завършва аспирантура, той започва работа като директор на тестова лаборатория, а по-късно оглавява борда на Международния компютърен клуб (ICC), публична нестопанска организация.
През 1998 г. се присъединява към държавната служба като асистент по информационни системи за счетоводство и контрол върху получаването на данъчни плащания до ръководителя на Държавната данъчна служба на Руската федерация. Тогава той работи като заместник-министър на Руската федерация по данъци и мита, ръководител на Федералната агенция за кадастър на недвижими имоти в Министерството на икономическото развитие на Русия и ръководител на Федералната агенция за управление на специални икономически зони.
През 2008 г. напуска държавната служба и се връща към бизнеса – този път в областта на инвестициите. През февруари 2009 г. той постъпва в кадровия резерв на президента на Русия.
Именно с работата му в кадастъра много медии обясняват значителното му състояние. Той притежава дом в Москва, който е 900 кв.м. Сравняват го с дворец, още повече, че става дума за луксозно изпълнение. Намира се в баровския квартал Рубльовка, в затворения комплекс „Катон вей“. Дворното място е над пет декара. Тази придобивка на Мишустин, според експерти, струва около 600 милиона рубли.
До този дом на новия премиер се намира имот на името на децата на Мишустин, който е над 10 дка и струва около 200 млн рубли. За да избегне ударите на закона бившият шеф на данъчното управление на Русия, е регистрирал част от имотите си на своята майка Луиза и на сестра си Наталия.
Целият имот на Мишустин е 26 дка и се оценява от брокери на 1 милиард рубли. Това прави около 16,4 млн долара!
Новият премиер притежава и друг дом, който се оценява за около 68 млн рубли. Този имот той получава от държавата, но след време го пререгистрира като частна собственост, притежавана от децата му.
И сега е горд собственик на луксозни жилища, малък парк, басейни и тенис кортове.
Според обяснението на самия премиер обаче, че съпругата му Владлена има частен бизнес и тя е изкарала всички милиони. С бизнес тя се занимава от девет години и по изчисления политически наблюдатели е печелела годишна заплата 700 пъти по-висока от средната за страната! Изумителното е, че на нейно име няма рагистрирана нито една фирма. Не е известно и какъв е точно бизнесът, с който изкарва печалби от 4-5 милиона долара на година.
И трите деца на семейството учат в Institut Le Rosey в град Рол, в кантона Во, Швейцария. Таксата за един ученик на семестър е 40 000 швейцарски франка, което прави близо милион рубли. Мишустин има три деца.
В едно от първите си изявления пред медиите Мишустин обеща да изчисли точно колко са бедните в Русия и да осигури парична помощ за тях.
Мишустин ще е премиер до изтичане президентския мандат на Владимир Путин, който по всяка вероятност след това ще поеме поста министър-председател с новите пълномощия, които парламентът ще му предостави чрез поправки в Конституцията. По този начин Путин ще продължи да е абсолютният господар на огромната държава.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us