Новини

Вълшебникът Кристо напусна земните плаващи кейове

Световноизвестният художник Христо Явашев – Кристо, който почина вчера в дома си в Ню Йорк на 84 годишна възраст, беше „вълшебник“, чието „изключително творчество“ беше „съществено за историята на съвременното изкуство“. Това се посочва в комюнике на Националният център за изкуство и култура „Жорж Помпиду“ в Париж, известен като Център „Жорж Помпиду“, съобщи Франс прес.
Роденият в България художник беше прочут с монументалните си творби, сред които опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, отбелязва агенцията.
Центърът „Помпиду“ планираше да открие през март изложба, посветена на художника и съпругата му и творчески партньор Жан-Клод, починала през 2009 г., но се принуди да я отложи поради пандемията от коронавируса. В крайна сметка експозицията ще бъде открита на 1 юли, обяви Центърът „Помпиду“.
„Кристо беше голям художник, способен да даде на нашето ежедневие нова дълбочина. Един вълшебник. Той беше също така великолепна личност, обединила в едно дързост, решителност и дълбока хуманност“, заяви президентът на Центъра „Помпиду“ Серж Лавин.
Кристо планираше да опакова Триумфалната арка в Париж през септември, но проектът трябваше да бъде отложен с една година поради несигурностите, свързани с коронавируса.
„Ние работихме страстно с Кристо и сътрудниците му по този проект /изложбата/, за който той мечтаеше, както и по проекта „Опакованата Триумфална арка“, на който той толкова много държеше“, заяви от своя страна директорът на Центъра „Помпиду“ Бернар Блистен.
Изложбата „Кристо и Жан-Клод, Париж!“ ще обхваща „парижкият период от живота на двойката между 1958 и 1964 г., съществени години за еволюцията в творчеството на Кристо, както и историята на проекта „Опакования Пон-Ньоф“, една от неговите най-прочути творби.
Френският министър на културата Франк Ристер заяви, че „зрелищното изкуство на Кристо и Жан-Клод беляза нашата колективна памет“. „Способни да „разкриват, като скриват“ паметниците, техните произведения съпровождаха историята на нашето време“, написа той в Туитър.
Германската министърка на културата и медиите Моника Грютерс нарече Кристо „един от най-големите художници на съвременността“, предаде ДПА. По думите й чрез изкуството си Кристо е научил хората по цял свят да виждат нещата по нов и по-ясен начин.
Кристо и Жан-Клод опаковаха Райхстага, сградата на парламента в Берлин през 1995 г., с което привлякоха над пет милиона посетители, припомня агенцията.
Сред многобройните арт инсталации на двамата творци са „Портите“ в нюйоркския Сентръл парк (2005 г.), „Плаващите кейове“ на езерото Изео в Ломбардия (2016 г.), „Чадърите“ в Япония и Южна Калифорния (1991г.)

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

 • СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца
  СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца

  Компанията „СпейсЕкс“ ще изстреля нов кораб „Дракон“ за третата мисия на астронавти на Международната космическа станция (МКС), съобщи ЮПИ. Екипажът ще се отправи към МКС

 • Пътищарите и МРРБ се разбраха
  Пътищарите и МРРБ се разбраха

  Добра новина: диалогът между държавата и пътищарите бе възстановен. Разговорите за уточняване на детайлите по отношение на плащанията към компаниите, които извършват дейности по текущ

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us