Новини

Вълшебникът Кристо напусна земните плаващи кейове

Световноизвестният художник Христо Явашев – Кристо, който почина вчера в дома си в Ню Йорк на 84 годишна възраст, беше „вълшебник“, чието „изключително творчество“ беше „съществено за историята на съвременното изкуство“. Това се посочва в комюнике на Националният център за изкуство и култура „Жорж Помпиду“ в Париж, известен като Център „Жорж Помпиду“, съобщи Франс прес.
Роденият в България художник беше прочут с монументалните си творби, сред които опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, отбелязва агенцията.
Центърът „Помпиду“ планираше да открие през март изложба, посветена на художника и съпругата му и творчески партньор Жан-Клод, починала през 2009 г., но се принуди да я отложи поради пандемията от коронавируса. В крайна сметка експозицията ще бъде открита на 1 юли, обяви Центърът „Помпиду“.
„Кристо беше голям художник, способен да даде на нашето ежедневие нова дълбочина. Един вълшебник. Той беше също така великолепна личност, обединила в едно дързост, решителност и дълбока хуманност“, заяви президентът на Центъра „Помпиду“ Серж Лавин.
Кристо планираше да опакова Триумфалната арка в Париж през септември, но проектът трябваше да бъде отложен с една година поради несигурностите, свързани с коронавируса.
„Ние работихме страстно с Кристо и сътрудниците му по този проект /изложбата/, за който той мечтаеше, както и по проекта „Опакованата Триумфална арка“, на който той толкова много държеше“, заяви от своя страна директорът на Центъра „Помпиду“ Бернар Блистен.
Изложбата „Кристо и Жан-Клод, Париж!“ ще обхваща „парижкият период от живота на двойката между 1958 и 1964 г., съществени години за еволюцията в творчеството на Кристо, както и историята на проекта „Опакования Пон-Ньоф“, една от неговите най-прочути творби.
Френският министър на културата Франк Ристер заяви, че „зрелищното изкуство на Кристо и Жан-Клод беляза нашата колективна памет“. „Способни да „разкриват, като скриват“ паметниците, техните произведения съпровождаха историята на нашето време“, написа той в Туитър.
Германската министърка на културата и медиите Моника Грютерс нарече Кристо „един от най-големите художници на съвременността“, предаде ДПА. По думите й чрез изкуството си Кристо е научил хората по цял свят да виждат нещата по нов и по-ясен начин.
Кристо и Жан-Клод опаковаха Райхстага, сградата на парламента в Берлин през 1995 г., с което привлякоха над пет милиона посетители, припомня агенцията.
Сред многобройните арт инсталации на двамата творци са „Портите“ в нюйоркския Сентръл парк (2005 г.), „Плаващите кейове“ на езерото Изео в Ломбардия (2016 г.), „Чадърите“ в Япония и Южна Калифорния (1991г.)

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us