Новини

Откраднатата красота от птичи поглед

С всеки изминал ден притежателите на дрони се увеличават, макар да се увеличават и рестрикциите за пилотиране на дрони.

В САЩ всеки притежател на безпилотен летателен апарат (БЛА) трябва да го регистрира във Федералната авиационна администрация (ФАА). Според данни от миналата година броят на обявилите собствеността си е бил близо 200 000 души.

Според изчисленията на администрацията, благодарение на нововъведението ще се генерират повече то 82 милиарда долара за идните десет години за американската икономика и ще се отворят повече от 100 000 работни места.

Всеки притежател на дрон в САЩ плаща 5 долара такса и оставя име, домашен и имейл адрес във ФАА, а ако някой бъде хванат, че управлява дрон, без да е регистриран, може да получи глоба до 27 500 долара.

Днес хиляди хора са запленени от гледките, които предоставят дроните, а за трета поредна година e обявен и международния конкурс за фотография, направена с БЛА, организиран от Dronestagram. Партньори на кампанията са National Geographic, SO Sofitel Mauritius, Europ Assistance, 3D Robotics, Go Pro, Lowepro & Zeinberg.

Според организаторите в кампанията участват 5000 човека от целия свят. През 2016 г. имаше дори и българско участие, което спечели втора награда.

Снимката е от Пловдив и на нея се виждат реновираните пеещи фонтани в града във формата на въпросителна по повод състезанието за културна столица на Европа, в което Пловдив спечели надпреварата с още няколко български градове. Снимката е направена от IceFire, който не дава повече подробности за себе си, с DJI с Phantom 3 Professional.

Всъщност категориите на състезанието са четири. Първата е места, втората е природа, третата е спорт.

Всички желаещи да участват, могат да го направят на https://www.dronestagr.am

Пак там може и да попътувате по света, без да излизате от къщи. Благодарение на дроните днес хората могат да откраднат от красотата, която досега бе достояние само на птиците.

ravel20161

 

Първата награда за категорията пътешествия за 2016 г. е за Базиликата на св. Франциск от Асизи в Умбрия, Италия, направена от Франческо Катуто (https://francescocattutophotographer.com/)

Cable Beach by DragonEye

Втората награда за 2016 г. е за Кейбъл бийч на Тод Кенеди

Amadores Gran Canaria Spain by Karolis Janulis

Трета награда за 2016 г. е за плажа в Гран Канария на Каролис Янулис

Moab by Maxseigal

Първата награда за категорията спорт и пътешествия е за катеренето на Моб рок на maxseigal.

Complejo Acuático Norte de Santander by losmanesdeldrone

Втората награда за 2016 г. в категория спорт и пътешествия е за водния комплекс в Сантандер, направена от losmanesdeldrone.

Chugach Mountain Range Alaska by High Angle Shot

Третата награда в категория спорт и пътешествия е за снимката на спускането на планината Чугач в Аляска, направена от High Angle Shot.

Kalbyris forest Denmark by mbernholdt

Първата награда за природни забележителности е гората Калбирис, Дания. Снимката е направена на 19 януари 2016 г., заснета е с дрон DJI Phantom 3, фотограф Майкъл Расмусен, https://www.bernholdt.dk.

Swarm by thedon

Втората награда за природни забележителности е стадото овцете от Румъния на Шаболч Игнац.

Piton de la fournaise volcano by DroneCopters

Трета награда за природни забележителности за 2016 г. е за кратера на вулкана, заснет от Джонатан Пайет.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us