Новини

Откриха екзопланета само на 4 светлинни години от Земята

Най-близката планета извън Слънчевата система, която орбитира около най-близката до Слънцето звезда и се намира в „обитаемата й зона“, бе открита от екип от астрономи в университета „Куин Мери“ в Лондон. Планетата, наречена Проксима Б, се намира само на 4,2 светлинни години от Земята или 40 трилиона км и обикаля около червеното джудже Проксима Кентавър – най-близката до нашата планета звезда.
Учените са открили Проксима Б, след като са анализирали и проверявали данни от Европейската южна обсерватория в Чили над две години.

Проксима Б е приблизително 1,3 пъти по-масивна от Земята и обикаля около звездата си за 11,2 дни. Според учените планетата е скалиста като Земята, а тепърва ще се изяснява дали има атмосфера, съдържаща ключови за биологически живот химикали като метан.

При наличието на атмосфера специалистите допускат, че температурите на въздуха на планетата ще са от порядъка на 30-40 градуса. При липсата на атмосфера стойностите им ще са между 28,9 и 40 градуса под нулата.
Въпреки предполагаемите благоприятни условия за живот, обитаемостта на планетата е под въпрос заради радиационното излъчване от централната й звезда, което е 100 пъти по-силно от това, което Земята получава от Слънцето.
След 1995 г. астрономите са открили около 3500 екзопланети, но всички те са твърде отдалечени. Относителната близост на Проксима Б до Земята дава възможност на учените да се сдобият с нейно изображение, което ще улесни изследванията им, и дори да планират бъдещи космически мисии до нея при наличието на подходящи технологии.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us