Новини

Откриха изложба с исторически карти на България

Експозиция с 18 репродукции на карти от периода 18 – 20 век представя историята на картографията в България. Изложбата включва и европейски карти на Балканите и Османската империя преди разпада ѝ. Много от картите са били в частни колекции и не са излагани публично досега.

Експозицията е част от събитията за отбелязване на световния ГИС ден, който тази година е на 15 ноември. Организатори са новоучредения ГИС алианс и компаниите БиЕмДжи Дейта, Давид Холдинг, Датекс, Фуджицу, ГИС София, Колма, Maпекс и ТехноЛогика. Изложбата се намира във фоайето на Капитал форт, на бул. Цариградско Шосе №90, и е отворена за всички граждани до 17-и ноември.

Изложени са първите карти, създадени в България по време на Руско-турската освободителна война. Тогава руският топографски корпус, на базата на изградената от тях геодезическа мрежа, извършва мензулна снимка на освободените български територии в М 1:42 000.

„В първите години тези карти са били преиздавани с руските знаци, разграфка, номенклатура и наименования. След 1900 г., новосформираната топографска част към Щаба на Армията (27.12.1891 г.), започва тяхното частично реамбулиране и постепенното им преиздаване с българска знакова система, наименования и допълнителни оцветявания за различните картографски елементи от местността. Картите, създадени от Руския топографски корпус и техните последващи български преработени издания служат на българската войска и армия в продължение на повече от 60 години. Те са ценен източник на информация за различни исторически изследвания и проучвания“, коментира подполк. д-р Мариян Марков от Военно-географската служба.

{gallery}kam_novinite/izlojbaGIS:800:920:1:0{/gallery}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us