Новини

Откриха ледена равнина на Плутон

Нови снимки, изпратени от сондата New Horizons, сочат за съществуването на ледена равнина на Плутон. Тя е кръстена неофициално на първия изкуствен спътник на Земята – Sputnik Plain. Повърхността ѝ е покрита с „люспи“, наподобяващи замразените кални пукнатини на нашата планета. Те са с нерегулярна форма, ширина около 20 км и заобиколени от плитки корита.

Учените работят по две възможни теории за формитането им. Едната предполага, че „люспите“ може да са образувани посредством свиването на повърхностните материали, както се случва при изсъхването на калта. Втората теория е за формиране чрез конвекция (разместване на слоеве флуиди). На далечната планета-джудже това може да се случи при задвижване на повърхностния слой от замразен въглероден оксид, метан и азот посредством оскъдната топлина от недрата на Плутон.

Екипът на мисията очаква да научи повече за мистериозните терени на небесното тяло от следващите стерео изображения и снимки с висока резолюция, които сондата ще изпраща в рамките на година.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us