Новини

Откриха Лувъра в Абу Даби

Десет години след началото на проекта, в Абу Даби вчера бе открит филиалът на френския Лувър, който „отвежда“ прочутото име на изток с идеята за „универсален музей“ с послание за толерантност, съобщават Франс прес и Асошиейтед прес.
На официалното откриване на музея присъстваха президентът на Франция Еманюел Макрон, престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Зайед, кралят на Мароко Мохамед Шести.
Разположен на остров Саадият, музеят, проектиран от архитекта Жан Нувел, ще бъде отворен за посетители в събота. Очаква се през първите дни той да бъде посетен от около 5000 души.
Празненствата по случай откриването на Лувъра в Абу Даби, който според директора на Службата за култура и туризъм Мохамед ал Мубарак е „символ на толерантна нация“, ще продължат до 14 ноември.
Модернистичният музей, чиято архитектура е вдъхновена от арабските медини (квартали), обхваща 55 постройки. Белите им стени улавят отражението от водата на Персийския залив. Бризът, долитащ от залива, охлажда тъмните коридори. Слънцето „наднична“ през през уникалните 7850 метални звезди в музейния купол със 180-метров диаметър и тегло 7500 тона, създавайки усещането за „дъжд от светлина“, според архитекта Жан Нувел.
Посетителят трудно може да придобие реална представа за внушителните размери на музея, докато не прекоси неговите постоянни галерии, разположени върху площ от 6400 квадратни метра. Подредбата на произведенията на изкуството не създава чувството за претрупаност, напротив, усещането е „въздушно“.
Президентът на френския Лувър Жан-Люк Мартинес споделя, че музеят в Абу Даби е замислен да обхване разнообразието в един многополюсен свят. С една дума – той е „универсален“, казва Мартинес.
За разлика от други музеи, подредбата в които е според стилове или цивилизации, Лувърът в Абу Даби обединява универсални теми и междукултурни влияния – от праисторически времена до наши дни.
„Този музей не е просто музей. Той разказва история“, казва Мубарак.
Относителното отсъствие на голота свидетелства за присъщата консервативност на Абу Даби, столицата на ОАЕ. За сметка на това изложените произведения разказват кратка история на света и основните религии, дори на юдаизма, въпреки че страната официално не признава Израел. Посетителите ще видят приютени на едно и също място страница от син Коран от 9-и век, йеменска Тора от 1498 г., будистка Сутра, два тома от готическа Библия от 13-и век.
От музея обаче смятат, че звездата сред експонатите ще бъде творбата „Прекрасната Ферониера“ на Леонардо да Винчи, предоставена назаем от Лувъра в Париж.
Общо 300 произведения на изкуството са предоставени на филиала в Абу Даби от 13 музея във Франция. Сред тях е и автопортрет на Ван Гог.
Сред 28-те творби, заети от близкоизточни институции, е двуглава скулптура на над 8000 години, предоставена от Йордания. Неолитната статуя – една от най-ранните известни в човешката история, е сред първите творби, които вижда посетителят.
В деня на откриването ще бъдат показани 235 произведения на изкуството от постоянната колекция на Лувъра в Абу Даби, сред които „Бохемът“ от Едуар Мане.
За безопасното съхраняване на творбите са взети изключителни мерки, тъй като в региона летните температури надхвърлят 40 градуса Целзий.
Лувърът в Абу Даби е „плод“ на междуправителствена спогодба, подписана през 2007 г. Откриването му е отлагано нееднократно, най-вече заради финансови проблеми. Във Франция не липсват и критики срещу „меркантилната“ продажба на марката „Лувър“.
Това, което се знае по финансовите въпроси е, че правото да използва наименованието през следващите 30 години и шест месеца струва на Абу Даби 525 милиона долара. Наемането на френски надзорници за предоставените под наем 300 творби коства допълнителни 750 милиона долара. Неизвестна остава цената за изграждането на Лувъра в Абу Даби, която никой не желае да разкрие.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us