Новини

Откриха най-близката до нас екзопланета, подобна на Земята

Астрономи откриха най-близката планета извън Слънчевата система, в орбита на червеното джудже Проксима Кентавър, в т.нар. „обитаема зона“. Скалистата планетата, носеща името Проксима Б се намира едва на 4.2 светлинни години от Земята и годината на нея трае само 11 дни. Това се дължи на близката й орбита около звездата ù, но според учените температурите на повърхността ù не са нито твърде ниски, нито твърде високи. При такива условия е възможно наличието на вода в течно състояние – един от факторите за съществуване на живот.

Тепърва предстои учените да установят дали в атмосферата на екзопланетата има съединения като метан, който е ключов за биологическия живот. Според тях при наличие на атмосфера температурите на въздуха ще са около 30-40 градуса, а ако лисва – от 29 до 40 градуса под нулата.

Заради близката си орбита около централната звезда Проксима Б получава радиационно облъчване 100 пъти по-силно от това, на което Земята е подложена от Слънцето. Това поставя под въпрос обитаемостта на екзопланетата, тъй като не представлява благоприятно условие за наличие на живот.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us