Новини

Откриха океани, скрити под дебел слой лед на спътници на Юпитер и Сатурн

Американската космическа агенция (НАСА) ще обяви, по време на пресконференция тази вечер, информация за откриването на непознати океани в Слънчевата система с помощта на сондата в орбита на Сатурн – Касини и телескопа „Хъбъл“. Учените са наблюдавали спътници на Юпитер и Сатурн, покрити с дебел слой лед, под който са открили огромни океани. Според тях е възможно в тези океани да има следи от живот или дори живи организми.

Една от луните, на които е открит такъв океан е Енцелад. За нея има данни за наличие на глобален океан от течна вода под ледената покривка, като се очаква да бъде обявен още една голяма акватория.

По време на пресконференцията довечера от НАСА ще съобщят и подробности за непилотираната мисия за търсене на извънземен живот, която трябва да започне през 2020 г.

Излъчването ще може да се гледа на адрес https://www.nasa.gov/nasatv от 21 ч. тази вечер.

Това не е първото откитие на вода на спътници в Слънчевата система. Най-голямата луна, орбитираща около Юпитер – Ганимед е единствената със собствена магнитосфера, и повече вода от Земята. Друга луна на Юпитер – Калисто, също има вода.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us