Новини

Откриха още пирамиди с Google Earth


Американската изследователка Анжела Микол е открила два неизвестни досега на науката комплекса с пирамиди в Египет, след като в продължение на години е изучавала снимки на Земята, направени с помощта на програмата Google Earth. Археоложката е обърнала внимание на две области край р. Нил, разположени на около 145 км една от друга. На изображенията на тези територии ясно се виждат обекти с необичайна форма.

Първият комплекс пирамиди се намира до р. Нил в Горен Египет, на 20 километра от гр. Абу Сиднум и се състои от две големи могили с широчина около 80 метра и от два малки обекта с широчина 30 метра. Тук е разположен още един гигантски обект с триъгълна форма с широчина около 200 метра. Ако предположенията на  изследователката се потвърдят, това съоръжение може да се окаже три пъти по-голямо от Хеопсовата пирамида в Гиза.

Второто място се намира на 145 км на север. Недалеч могат да се видят три неголеми могили, разположени по диагонал, подобно на пирамидите в Гиза. Цветът на хълмовете е подобен на материала на стените на древния гр. Димай, намиращ се на по-малко от 3 км на югоизток. Основаният през III в. пр. Хр. град е опасан от кирпичена стена с дебелина около пет и височина около 10 метра.

Снимките са били изследвани от известния египтолог проф. Набил Селим, според когото версията на американската изследователка по-скоро е вярна. Преди година американският египтолог д-р Сара Паркак от университета в Бирмингам, щата Алабама, с помощта на Google Earth откри 17 неизвестни пирамиди.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us