Новини

Откриха отрови в Арктика

Канадски учени установиха, че токсични съединения на флуора и органични киселини, използвани вместо фреон, вече няколко десетилетия се трупат в ледовете в Арктика.
Фреонът е хлорофлуоровъглерод, открит преди повече от сто години и използван активно като охладител и като компонент в строителните материали до средата на 80-те години. Тогава американски учени установиха, че фреоните разрушават озоновия слой.
След продължителни международни преговори производството и употребата на най-опасните видове фреони бе забранено глобално. Това наложи производството на нови съединения, които да заменят фреона. Започна производството на нови фреони – съединения на флуор и въглеводороди, които не разрушават озоновия слой. Въпреки това обаче неотдавна климатолози установиха, че те са мощни парникови газове.
„Проведохме първите дългосрочни наблюдения върху разпространението на тези химикали, чийто дял в екосистемата рязко се увилич през последните десетилетия. Събраните от нас данни говорят за това, че забраната за „старите“ фреони е довела до натрупването на тези подобни на тях вещества в Арктика, което отлично илюстрира как подобни мерки могат да имат непредсказуеми последици“, каза доц.Кори Янг от университета Йорк в Торонто, Канада.
Янг и колегите й открили неочаквани екологични последици от използването на новите фреони. Те изучили образци на лед, формиран в продължение на четири дететилетия в две различни точки на канадската част на Арктика. Учените установили, че през последните три десетилетия се отбелязва ръст в натрупването на токсични молекули, които не съществуват в природата в естествен вид. Учените смятат, че те могат да бъдат открити не само в Арктика, но и в питейната вода навсякъде по света.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us