Новини

Откриха потенциално опасна бактерия на борда на Международната космическа станция

Тоалетните на Международната космическа станция (МКС) са били заразени с опасната бактерия Ентеробактер, която може да причини заболяване на астронавтите, пише в. „Мирър“, цитиран от БТА.

Изданието цитира изследване на д-р Нитин Сингх, публикувано в сп. „Майкробиолоджи“. Учените са открили пет щама на Ентеробактер, които са заразили тоалетните и пътеките за бягане на орбиталната станция. Според компютърен модел, описан в статията, съществува 79 процентов риск екипажите на МКС да станат обект на заболяване.

Според екипа на д-р Сингх „космическите“ бактерии все още не са достатъчно силни, за да разболеят астронавтите. Но микрорганизмите трябва да се следят отблизо, преди да са станали вирулентни. Три от изследваните щамове от МКС принадлежат на видове, които могат да причинят заболявания при новородени бебета.

За щастие пробите са взети през 2015 г. и от тогава насам не е регистриран случай на заболяване на астронавт. Въпреки това учените са устновили, че щамовете на борда на МКС са резистентни към цефазолин, цефокситин, оксацилин, пеницилин и рифампин.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us