Новини

Откриха върху кои видове да се тества ваксина срещу коронавирус

Лекари от Китай са открили различия в начина, по който новият коронавирус поразява различни видове примати, съобщи ТАСС.
Те са проследили развитието на инфекцията в телата на макаци-резус,на дългоопашати макаци и на обикновени мармозетки. Първият вид примати се оказали най-уязвими на въздействието на Ковид-19, пишат изследователите в статия в електронната библиотека bioRxiv.
„Следи от вируса са засечени в проби от кръв, секрет от носа, от гърлото и от други органи и на трите вида маймуни, но висока температура се наблюдава единствено при макак-резус, като при някои от екземплярите тя достигаше до 40,9 градуса по Целзий. Като цяло те се оказаха най-силно податливи на Ковид-19“, пише в статията.
Първите опити за заразяване на животни с новия коронавирус SARS-CoV-2 бяха направени от специалисти от Националния институт по контрол и профилактика на вирусните заболавиня в Пекин още в средата на февруари. Тези опити потвърждават, че вирусът може да проникне в организмите на животни и да предизвика у тях същите симптоми като при хората.
Аналогични експерименти с макаци-резус са проведени и в САЩ- Те показват, че новият коронавирус предизвиква същите симптоми у тях като у хората и това позволява използването на примати от този вид за модел за тестове на ваксини и изучаване на свойствата на вируса.
В публикацията си китайските медици отбелязват, че заразата с коронавируса почти не се отразява на мармозетките. В организмите им имало следи от вируса, но те не развили пневмония, не било отчетено и повишаване на телесната температура.
И двата вида макаци обаче проявили характерните симптоми на Ковид-19, като при макаците-резус те били доста по-силно изразени. При всички макаци-резус се проявила силна треска, те загубили от 6 до 30 на сто от теглото си, в белите им дробове и сърцата се появили характерните увреждания, свързани със SARS-CoV-2.
Всикчко това означава, че лекарствата и ваксините срещу коронавирус трябва да се изпробват върху макаци-резус, отбелязват изследователите.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us