Новини

Отломки от китайската космическа станция може да падат в Европа

Китайската космическа станция “Тянгун 1”, която е необитаема от 2013 г., ще изгори в атмосферата на Земята в началото на 2018 г. 12-метровия космически кораб, който в момента е в орбита на височина около 300 км, се очаква да навлезе безконтролно в атмосферата между януари и март догодина. Това се съобщава в прессъобщение на Европейската космическа агенция (ЕКА).

ЕКА ще се включи активно в по-точното прогнозиране на местата на падане на отломките от “Тянгун 1” чрез мащабна наблюдателна кампания. В момента, на база на орбитата на апарата, неизгорели в атмосферата части може да паднат между 43-ти южен и 43-ти северен паралел. Този широк диапазон включва няколко европейски държави, включително Испания, Португалия, Франция, Италия, Босна и Херцеговина, Хърватска, Черна гора, Албания, Сърбия, Македония, Гърция, Турция и България.

Космическият апарат е тежал 8506 кг при изстрелване и се смята, че заради по-голямото си тегло няма да изгори напълно по време на падането си. Следенето на навлизането му в земната атмосфера ще се осъществява от координационния комитет по космическите отпадъци, в който участват световните космически агенции.

„Датата, времето и следата на отломките може да се предвиди грубо. Дори малко преди навлизането в атмосферата, може да се определи единствено много голям времеви и географски прозорец“, поясни Холгер Краг, ръководител на бюрото на ЕКА за космическите отпадъци.

Държавите-членки на ЕКА ще получават регулярно подробна информация относно “Тянгун 1”.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us