Новини

Отново: Русия заглушава навигацията над Черно море

От началото на войната в Украйна сигналите за спътниково насочване на гражданските полети около местата на военните действия се заглушават от Русия. Това съобщава началникът на френската служба за гражданско въздухоплаване Беноа Ротюрие, цитиран от белгийски медии.

Той уточнява, че сигналът се губи над Черно море, в източните части на Финландия и около Калининград. По неговите думи заглушаването се извършва от военни камиони, които се използват за покритие на места със струпване на войски и въоръжение, за да бъдат защитени от ракетен удар. Ротюрие уточнява, че тези действия не са насочени към гражданските полети, но въздухоплаването понася съпътстваща щета.

По неговите думи летците умеят да насочват машините и без спътников сигнал, но така се задействат системи за предупреждение, които ги разсейват. Ротюрие настоява Европа да въведе планове за работа в случай на липса на връзка със спътниците в околоземна орбита и предупреждава, че заглушаването само от един камион разсее спътниковото покритие в една четвърт от площта на Франция – пример, че заплахата се разпростира далеч отвъд фронта.

Отбелязва се, че Европейската агенция за сигурност на въздухоплаването е предупредила в началото на войната за възможността от подобни смущения. Допълва се, че търговските самолети използват само една спътникова честота, макар да разполагат и със запасни средства за насочване в пространството.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us