Новини

Памук покълна и загина на Луната

Памучните семена, доставени на обратната страна на Луната с китайския космически апарат „Чанъе-4“, поникнаха. Така първият в историята биологичен експеримент на Луната завърши успешно. Ръководителите на мисията казаха, че това полага основите за база на естествения ни спътник.
Китайската космическа агенция разпространи снимка на кълновете памук сред други стръкове. Освен памучни семена „Чанъе-4“ пренесе и други биологични образци за създаване на минибиосфера – семена от рапица, картоф, вид зеле, както и личинки на дрозофили и дрожди.
Заради ограничения обем на космическия апарат, семената е трябвало да са с малки размери и да са от видове, устойчиви на ниска гравитация, радиация и големи промени в температурата.
Експериментът с кълновете е в рамките на разработката „Лунна минибиосфера“, избрана сред 200 претендента за първи биологичен проект. В него са участвали представители на 28 китайски университета.

Малко след като бе разпространена неговата снимка, растението загина.
Лунният апарат „Чанъе-4“ кацна на обратната страна на Луната на 3 януари.

„Чанъе-4“ изпрати първия сигнал от обратната страна на Луната до Земята през китайски сателит.
Това е една от най-амбициозните китайски космически мисии. Никога досега космически апарат не е кацал на обратната страна на Луната, която до голяма степен е слабо позната.
Най-интересният научен експеримент по време на китайската мисия е доставянето на голям контейнер със семена и яйца на насекоми. Целта е да бъде проверено дали те могат да се развият на Луната.
Далечната страна на Луната е с много по-стара и дебела кора от близката, с повече и по-дълбоки кратери. Придружаващият спускаемия апарат роувър ще трябва да навигира при тези трудни условия на терена. Мястото на кацането е близо до Южния полюс – в кратера Фон Карман на басейна Ейкън. Басейнът е с диаметър около 2500 км и дълбочина 12 км.
Амбициозната китайска лунна програма ще продължи с апарата „Чанъе-5“ – мисия за връщане на проби от Луната, която ще стартира по-късно тази година. По време на тази мисия ще бъдат събрани до 2 кг мостри.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us