Новини

Парламентът насрочи тържествено заседание по повод 140 години от приемането на Търновската конституция

Парламентът насрочи тържествено извънредно заседание по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция на 16 април.

Проекторешението е внесено от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и бе прието със 157 гласа „за“, без „против* и с 1 „въздържал се“. Тържественото заседание ще се проведе в музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново. Заседанието ще започне с възстановка на събитията от 1879 г., след което са предвидени изказвания на председателя на парламента и представители на парламентарните групи. Народните представители ще приемат обръщение към българския народ.

Предвижда се те да отдадат почит на паметника „Майка България“ и да поднесат цветя. Вечерта ще бъде организирана тържествена заря-проверка. Отбелязването на годишнината включва богата празнична програма.

Търновската конституция е приета е на 16 април 1879 г. от Учредителното Народно събрание във Велико Търново. Това е първата Конституция на Република България. Председател на Учредителното събрание е екзарх Антим I.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us