Новини

Парламентът прие на първо четене законопроекта за въвеждането на електронни винетки и система за тол таксуване

Депутатите приеха предложените промени в Закона за пътищата, с които се регламентира въвеждането на електронни винетки и система за таксуване на тежкотоварни автомобили на база изминато разстояние. 113 от народните представители дадоха положителен глас за законопроекта, 1 беше „против“ и 69 бяха въздържалите се, съобщи агенция „Фокус“.

Промените предвиждат от Нова година да се въведат електронни винетки за леките автомобили до 3.5 т. Цените им няма да се променят. Планира се и въвеждане на уикенд винетка, с която ще се облекчат пътуващите по републиканските пътища само през почивните дни като социална мярка. Тол системата трябва да бъде въведена през август 2019 година. Тя ще обхваща 16 хиляди километра републикански пътища от съществуващите 20 хил. километра.

Предстои да се уточни кои пътища точно ще се ползват срещу такса. За момента е сигурно, че в тях са включени магистралите и републиканските пътища от първи и втори клас. Има възможност част от третокласните също да се таксуват. Ще се обсъждат и цените.  През септември се очакват обществени обсъждания по въпроса.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us