Новини

Първата българска група антарктици пристигна на о. Ливингстън

Първата група от 25-тата Юбилейна Антарктическа експедиция пристигна благополучно до българската база „Св. Климент Охридски” на о. Ливингстън с чилийския кораб „Лаутаро”. Снегът е бил много по-малко тази година и десетимата антарктици са успели да влязат в основната сграда след съвсем малко копане. Моторните шейни са в изправност, а генераторът е запален успешно.

Десетимата души от групата са в очакване на хранителните провизии, които не са достигнали до брега, тъй като малко след като са напуснали кораба „ледена супа“ е затворила залива. Капитанът на чилийския кораб е обещал, че ще отплава едва след като свали хранителните продукти за българите, въпреки стриктния си график за снабдяване на чилийските бази в района. Дотогава сънародниците ни ще се изхранват с резервните запаси на базата, които в момента са 2 кг брашно, боб и леща.

По думите на командира на базата инж. Йордан Йорданов ситуацията е добра. Вероятно къщите ще могат да бъдат спасени и до края на сезона би трябвало да се освободят от снега, който ги застрашаваше от срутване предишните години. Всички са добре, здрави и изпълнени с ентусиазъм да започнат предвидените дейности по юбилейната 25-та антарктическа експедиция.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us