Новини

Първата българска група антарктици пристигна на о. Ливингстън

Първата група от 25-тата Юбилейна Антарктическа експедиция пристигна благополучно до българската база „Св. Климент Охридски” на о. Ливингстън с чилийския кораб „Лаутаро”. Снегът е бил много по-малко тази година и десетимата антарктици са успели да влязат в основната сграда след съвсем малко копане. Моторните шейни са в изправност, а генераторът е запален успешно.

Десетимата души от групата са в очакване на хранителните провизии, които не са достигнали до брега, тъй като малко след като са напуснали кораба „ледена супа“ е затворила залива. Капитанът на чилийския кораб е обещал, че ще отплава едва след като свали хранителните продукти за българите, въпреки стриктния си график за снабдяване на чилийските бази в района. Дотогава сънародниците ни ще се изхранват с резервните запаси на базата, които в момента са 2 кг брашно, боб и леща.

По думите на командира на базата инж. Йордан Йорданов ситуацията е добра. Вероятно къщите ще могат да бъдат спасени и до края на сезона би трябвало да се освободят от снега, който ги застрашаваше от срутване предишните години. Всички са добре, здрави и изпълнени с ентусиазъм да започнат предвидените дейности по юбилейната 25-та антарктическа експедиция.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us