Новини

Първата изложба на Кристо и Жан-Клод в България

Софийска градска художествена галерия(СГХГ) ще бъде домакин на първата изложба в България на двамата художници Кристо и Жан-Клод. Официалното откриване ще бъде тази неделя (03.09.2015 г.) от 18 ч. и ще бъде на разположение на посетителите на СГХГ до 22 ноември 2015 г.

„Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963-2014” включва 130 оригинални отпечатъци и тиражни обекти на двамата творци, както и фотографии на техни произведения от Волфганг Волц. В тематиката на експозицията е включено израстването на Кристо като самостоятелен автор както и някой от най-значимите съвместни проекти с Жан-Клод като Опакованият Райхстаг, Опакованият Понт-Ньоф, Бягащата завеса, Портите, Чадърите, Островите, Над реката, Мастаба и други. Подредбата на творбите в залите на СГХГ са дело на самия Кристо.

Христо Владимиров Явашев, известен като „Кристо“, е роден в Габрово през 1935 г. Учи в Художествената академия от 1953 до 1956 г., а през 1958 г. пристига във Франция, където се запознава със съпругата си Жан-Клод. През 1964 г. двамата се установяват за постоянно в Ню Йорк.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us