Новини

Първи български архитектурни награди

Нов живот, вдъхнат на стари обекти, грабна сърцата на журито

1604 TREE OF NON KNOWLEDGE

Залата „Демократос“

901 IMG 0215

Триъгълната кула на Сердика

1474 0 MAGAZIA

Магазиа 1

1173 ioarchitects white concrete old house photo header

Стара къща с бял бетон

2337 VarnaOfficeBuilding main1

Административна сграда във Варна

Камарата на архитектите в България (КАБ) положи основите на българските архитектурни награди. За първи път тя организира подбор на творби, създадени в периода 2015 – 2017 г. на територията на България. Тазгодишното присъждане на приза бе под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Идеята на организаторите е наградите да станат традиционни и да работят за добрия имидж на архитектите.

Журито е от избрани архитекти с международна известност – Иън Ричи, Филип Самин, Керем Язган, Паоло Бреше, Шербан Циганаш.

Училищната зала „Демократос“ на арх. Галина Милкова и дизайнера Недко Николов е големият победител в конкурса за първите Български архитектурни награди.

Бургаският тандем млади творци спечели с проект за преустройство на залата в основното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Свети Влас, превърната в живо пространство със свобода за учене и дебати, работилница, театрална и кинозала и столова едновременно. Артистичният акцент в проекта е „дървото на не-знанието“ – метафора на любопитството и стремежа към знание. 

Победителите получиха специалната статуетка на КАБ от световноизвестния британски архитект Йън Ричи, който бе председател на международното жури, и от председателя на Kамарата арх. Борислав Игнатов.

Още 4 проекта получиха специалните награди на престижното жури.

Едната е за Магазиа 1 на пристанище Бургас, на архитектите Мариана Сърбова, Десислава Стоянова и Петя Танъмова. При реконструкцията на сградата са запазени паважът на повече 100 години и автентичните чугунени капители и нитовани ферми от началото на 20-век. Новото е създадено с уважение към мястото и в хармония с него.

Стара къща с бял бетон – преустройство на сграда от 20-те години на миналия век в Стара Загора, дело на архитектите Вяра Желязкова, Георги Кътов и Росица Христова е другият обект. Проектът продължава играта на времето с модерния за миналата епоха дизайн на къщата.

Офис сграда във Варна – нова сграда в старата „Гръцката махала”, в която е търсено деликатното присъствие на съвременните детайли сред паметниците на културата носи другата награда. Проектът е на архитектите  Магдалена Матанова и Христо Хаджиганчев.

Триъгълната кула на Сердика на архитектите Доника Георгиева, Мирослав Велков и Драгомир Николов е четвъртата награда. Кулата е в сутерена на сграда в центъра на София и концепцията на проекта е да запази мистичното и автентичното и да ги подчертае с контрастите и светлината по стълбището и в залата.

В конкурса се състезаваха 41 проекта. 16 бяха селектирани за втория тур.

Архитектите вече могат да се подготвят за следващото издание на конкурса https://baa.kab.bg/.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us