Новини

Първи частен космодрум – в Ню Мексико


Първият частен комплекс за извършване на полети до космоса бе открит в САЩ през октомври. Частният Spaceport America се намира в пустинята в щата Ню Мексико. Той представлява дълга 3 км писта, кръстена на губернатора на Бил Ричардсън. Космодрумът е на стойност 212 милиона долара и е финансиран от щата. Това става според договора от 2005 г., в който британският милиардер Ричард Брансън гарантира, че единствено той ще ръководи полетите.

Губернаторът Ричардсън се оттегля от поста си през декември, но е убеден, че космодрумът ще създаде нови работни места. Брансън от своя страна коментира, че ще се състезава в конкурса на НАСА за разработване на орбитален кораб от частна компания. Брансън е собственик на компанията Virgin Galactic.

На откриването на космодрума беше демонстриран и самолет носител White Knight Two, на който бе прикачена и совалка за 6 туристи SpaceShip Two.

Брансън планира да се извършват 3-часови полети за космически туристи, за които билетите струват поне 200 000 долара. Вече 400 души вече са си платили за удоволствието.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us