Новини

Първият частен космически кораб летя успешно


Американската компания „Спейс екс“ предаде на НАСА товара, който донесе на Земята от Международната космическа станция с разработения от нея космически кораб „Дракон“. Така официално завърши мисията на първия в историята частен космически кораб за многократно използване, скачил се с МКС.

Предаването на товара се състоя на изпитателния полигон на „Спейс екс“ край гр. Макгрегър в щата Тексас. Капсулата бе доставена там, след като на 31 май се приводни в Тихия океан край бреговете на Калифорния. На церемонията присъстваха директорът на НАСА Чарлз Болдън и генералният директор и основател на калифорнийската компания Елън Мъск. НАСА продължава да работи над създаването на космически кораби, с които астронавти ще летят към астероиди, към Марс и т.н. Космическият апарат „Дракон“, който е за многократно използване, беше изстрелян на 22 май. Той може да транспортира товар от над шест тона, а по-късно, към 2015 г., и седем астронавти. Височината му е 5,9 м, а широчината 3,6 м. Обемът е 6,8 куб. м. Това, което го отличава от другите кораби, е, че може да връща на Земята оборудване от МКС и материал от космически експерименти като совалките. Руските, японските и европейските капсули не могат да правят това, защото изгарят при връщането си към Земята. Руските кораби „Союз“, които превозват астронавтите, нямат достатъчно място.

Ракетата „Фалкон 9“, с която „Дракон“ бе изведен в космоса, също е частна и е с два сегмента. Дължината й е 48,1 м, а диаметърът 3,66 м. Тя се задвижва от девет двигателя „Мерлин“ с течно гориво – смес от кислород и керосин. Максималният полезен товар, който може да носи е 9,8 тона. Полетът на „Дракон“ е смятан за исторически, тъй като е първият частен космически кораб, скачил се с МКС.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us