Новини

Първият изцяло български сателит чака извеждане в орбита

„ЕндуроСат Едно“ – първият, изцяло създаден в България сателит, вече се намира в космоса, на борда на Международната космическа станция (МКС). Той бе изстрелян на 21 май на борда на товарния кораб „Cygnus“ заедно с товар от общо 3300 кг оборудване и провизии за екипажа на МКС. Предстои извеждането му в орбита на Земята.

Сателитът е с форма на куб и дължина на единия ръб едва 10 сантиметра. Този тип спътници са известни още като CubeSat. Предназначението на „ЕндуроСат Едно“ ще бъде обучение по сателитна комуникация, като ентусиасти от целия свят ще могат да се свързват с него.

Той е създаден по програмата „Космически предизвикателства“ на Райчо Райчев (вижте интервюто му пред сп. „Геомедия“ в бр.1/2017 г.). Пред БНТ той коментира, че проектът е започнал от нулата: „Това е космически кораб, сателит, създаден изцяло в България, тоест няма нито една технология на борда, която да е произведена или измислена някъде другаде, което за нас е много голяма гордост. Асемблирането на сателита е направено в България“, обобщи Райчев.

Космическият апарат е оборудван с автономна система за навигация и контрол в орбита и неговото състояние ще може да се следи денонощно от команден център в София.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us