Новини

Пчели на Берлинската катедрала

Пчеларят Уве Март отглежда пчели на Берлинската катедрала. Те се хранят от цветовете на кестените по булевард Унтер ден Линден и от цветята по съседните покриви. На сградата има над 15 кошера. Те са част от иницативата  „Берлин жужи“.

Вдъхновена от любител книжар, който създаде пчелна колония на покрива на Парижката опера през 80-те, германците се опитаха да привлекат вниманието към тежкото положение на пчелите и другите насекоми с помощта на пчелни колонии, разполжени на видни места.

Пчелите и другите опрашващи насекоми намаляват от над десетилетие и експертите обвиняват комбинация от фактори: инсектициди, наречени неоникотиноиди, паразити, климатични промени и липса на разнообразни източници на храна. Значителна част от човешката храна идва от растения, опрашвани от пчели – не само медоносни пчели, но и стотици видове по-малко известни диви пчели, много от които са застрашени от изчезване.

През 2018 г. бе отбелязан първият Световен ден на пчелите – идея, одобрена от Общото събрание на ООН през декември, инициирана от пчелари от друга европейска страна – Словения.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us