Новини

Плажовете ни са чисти, няма опасност от замърсяване заради скъсаната язовирна стена в Нова Каховка

Няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на българското черноморско крайбрежие след разрушаването на язовир „Нова Каховка, разположен на река Днепър в Украйна, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС). Това показват данните от засиления мониторинг, който министърът на околната среда и водите Юлиян Попов възложи на 8 юни във връзка с инцидента, допълват от МС.

От Министерство на туризма потвърждават, че всички български черноморски плажове са чисти и безопасни за туристите.

Мониторингът проследява потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели – нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий.

Установеното замърсяване е единствено в района на Одеса, като Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е възложило математическо моделиране на потенциалното разпространение на петното към българското Черноморие.

Няма данни за замърсяване и в близост до Румъния и Молдова, след като МОСВ поиска официална информация и данни за състоянието на компонентите на околната среда на територията на двете страни.

МОСВ, Басейнова дирекция „Черноморски регион“ (БДЧР) – Варна, Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и областната администрация на област Варна са в готовност да реагират своевременно на всяка потенциална тревожна ситуация, свързана със замърсяване на българските крайбрежни морски води.

На 6 юни стана ясно, че стената на големия язовир „Нова Каховка“ в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна е била разрушена. Украйна обвинява Русия, че е взривила стената на язовира, което е причинило големи наводнения. Москва твърди, че украинските войски са обстрелвали съоръжението. Повече от 2700 души са били евакуирани от наводнените райони. След наводненията по поречието на река Днепър има опасения от хуманитарна и екологична катастрофа. Световната програма по прехраната на ООН предупреди за негативните последици за глада по света от унищожаването на Каховската ВЕЦ.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us