Новини

Плевнелиев: 2011 г. ще е тежка но тенденциите са добри


Министърът на регионалното развитие даде кураж на бизнеса на Българската строителна седмица

 

Годината 2011 ще бъде тежка за строителния бранш, но през 2012 г. секторът ще има ръст, обеща пред министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев при откриването на единадесетото издание на международната специализирана изложба „Българска строителна седмица“.

На строителното изложение имаше експонати на над 310 компании – производители, вносители и дистрибутори в областта на строителството. Изложбени щандове имат както български фирми, така и компании от 30 други държави – Германия, Италия, Турция, Великобритания, Гърция, Белгия, Китай, САЩ, Полша, Австрия, Португалия и други.

Министърът изнесе данни за спада в строителния бранш, но подчерта, че зад цифрите трябва да се търсят положителните тенденции. От рекордния си обем в размер на 21 милиард лева през 2008 г., през 2010 г. обемът на производството в сектор строителство е спаднал до около 12 милиарда лева, чуждестранните инвестиции са спаднали от рекордните 9 милиарда евро през 2007 г. до 1,3 милиарда евро през 2010 г., заетите в сектора са намалели от 248 000 души през 2008 г. до 150 000 души днес. 1270 компании са отпаднали от строителния регистър, регистрирани са 600 нови.

Според министър Плевнелиев обаче цифрите не са притеснителни. Трендът, както в България, така и по света, вече е различен, а след кризата ще е важно качеството, а не количеството. Министърът на регионалното развитие посочи, че строителните фирми на българския пазар вече предлагат много по-качествени продукти и нови технологии. България се прости с бързото строителство, с еуфорията, че строителството е двигател на растежа и разбра, както и целият останал свят, че строителството е следствие, каза Плевнелиев. Българите вече знаят и стойността на жилището като инвестиция, защото плащаното при покупката на имот е само 30% от общата му цена, а останалите 70 процента се изплащат в хода на експлоатация на даденото жилище, поясни министърът. Той цитира и данни на Евростат, според които Испания е най-драматично засегната от спада в строителството (27% процента), а България е на 22 място от общо 27 страни със спад от 7,7%.

Според Плевнелиев се променя обликът на строителния бранш и инвестициите се прехвърлят в строителство на инфраструктура, а не на сграден фонд. Според критериите, заложени от ЕС, от 2020 г. всяка сграда трябва да е „пасивна“ – с почти нулево потребление на ток, което означава, че България трябва да догонва Европа в енергийната ефективност на сградите.

Посланикът на Великобритания у нас Стийв Уилямс, който също присъства на откриването на Българската строителна седмица, каза, че с повишаването на жизнения стандарт и урбанизирането на държавите по света трябва да се положат усилия за намаляване на парниковите газове.

Още за изложението тук.

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Кръщават улица на Боян Петров
  Кръщават улица на Боян Петров

  Улица в София ще носи името на Боян Петров. Големият алпинист и човек изчезна в Хималаите през пролетта на 2018 г. Решението е на комисията

 • В навечерието на Димитровден: Арх. Комитова ще предложи 1,5 млрд. лв за пътища
  В навечерието на Димитровден: Арх. Комитова ще предложи 1,5 млрд. лв за пътища

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Коритарова заяви в навечерието на Димитровден, че заедно със строителите работят по важни теми. Димитровден е професионалният

 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us