Новини

Плевнелиев от САЩ: Правим технологичен парк в София


Големи фирми като Google, Hewlett Packard и Cisco ще окажат съдействие на България в разработването на концепцията за технологичен парк в София, съобщи президентът на Република България Росен Плевнелиев по време на работното си посещение в САЩ.

„София тек“ ще бъде платформа за иновации и предприемачество в областта на информационните технологии. „България е постигнала доста в миналото, България има много обучени и талантливи кадри и специалисти, и искаме да им дадем възможност да реализират своите идеи. Надяваме се една част от младите, кадърни хора да останат по този начин в България, а не просто да търсят място под слънцето и да работят за компании по целия свят“.

Платформата „София тек“ е финансово осигурена с европейски фондове по оперативна програма „Конкурентоспособност“ и ние сме длъжни не само да похарчим едни 100 милиона лева, които са налични по тази програма, но и да ги превърнем в катализатор на много по-голям успех. Но това е само първият етап. Предполагам, че във фискалната рамка 2013-2020 г. ще бъдат предвидени двойно повече средства. България участва със стандартния размер на съфинансиране 15 на сто, заяви Плевнелиев.

Софийска община, Софийски университет, Техническия университет в София, БАН, както и неправителствени и работодателски организации ще обединят усилията си, за да можем да създадем условия за развитие на информационните и комуникационните технологии въз основа на наличното финансиране, каза президентът.

Концепцията на проекта ще е готова до края на годината, а правителството реши да предостави за целта един от най-атрактивните парцели –  „4-ти километър“ на „Цариградско шосе“.

Вече е създадена и проектната компания, която ще реализира изграждането. Тя ще бъде бенефициентът по оперативната програма, за да започне процедурата за отпускане на финансирането. Паркът ще бъде разположен на 270 декара, върху старите поделения на военновъздушните сили и залите на армейската спортна рота. На мястото им ще има музей на науката и технологиите „Джон Атанасов“, бизнес инкубатор за малки компании и административна сграда. Амбициите са мястото да прилича на изследователския център на НАСА.

С Европейската информационна банка ще бъде договорено създаването на фондове за финансиране и обучение. Следващата година ще бъде направена и първата копка на първите три сгради. От края на 2015 г. „София тек“ трябва да работи, обеща Плевнелиев в САЩ.

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца
  СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца

  Компанията „СпейсЕкс“ ще изстреля нов кораб „Дракон“ за третата мисия на астронавти на Международната космическа станция (МКС), съобщи ЮПИ. Екипажът ще се отправи към МКС

 • Пътищарите и МРРБ се разбраха
  Пътищарите и МРРБ се разбраха

  Добра новина: диалогът между държавата и пътищарите бе възстановен. Разговорите за уточняване на детайлите по отношение на плащанията към компаниите, които извършват дейности по текущ

 • Мега протест на пътищарите, от МРРБ искат диалог
  Мега протест на пътищарите, от МРРБ искат диалог

  Спирането на парите за поддържане на пътищата ще доведе до образуване на огромни ями през зимата, в които хиляди хора ще потрошат колите си, коментират

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us