Новини

Плевнелиев от САЩ: Правим технологичен парк в София


Големи фирми като Google, Hewlett Packard и Cisco ще окажат съдействие на България в разработването на концепцията за технологичен парк в София, съобщи президентът на Република България Росен Плевнелиев по време на работното си посещение в САЩ.

„София тек“ ще бъде платформа за иновации и предприемачество в областта на информационните технологии. „България е постигнала доста в миналото, България има много обучени и талантливи кадри и специалисти, и искаме да им дадем възможност да реализират своите идеи. Надяваме се една част от младите, кадърни хора да останат по този начин в България, а не просто да търсят място под слънцето и да работят за компании по целия свят“.

Платформата „София тек“ е финансово осигурена с европейски фондове по оперативна програма „Конкурентоспособност“ и ние сме длъжни не само да похарчим едни 100 милиона лева, които са налични по тази програма, но и да ги превърнем в катализатор на много по-голям успех. Но това е само първият етап. Предполагам, че във фискалната рамка 2013-2020 г. ще бъдат предвидени двойно повече средства. България участва със стандартния размер на съфинансиране 15 на сто, заяви Плевнелиев.

Софийска община, Софийски университет, Техническия университет в София, БАН, както и неправителствени и работодателски организации ще обединят усилията си, за да можем да създадем условия за развитие на информационните и комуникационните технологии въз основа на наличното финансиране, каза президентът.

Концепцията на проекта ще е готова до края на годината, а правителството реши да предостави за целта един от най-атрактивните парцели –  „4-ти километър“ на „Цариградско шосе“.

Вече е създадена и проектната компания, която ще реализира изграждането. Тя ще бъде бенефициентът по оперативната програма, за да започне процедурата за отпускане на финансирането. Паркът ще бъде разположен на 270 декара, върху старите поделения на военновъздушните сили и залите на армейската спортна рота. На мястото им ще има музей на науката и технологиите „Джон Атанасов“, бизнес инкубатор за малки компании и административна сграда. Амбициите са мястото да прилича на изследователския център на НАСА.

С Европейската информационна банка ще бъде договорено създаването на фондове за финансиране и обучение. Следващата година ще бъде направена и първата копка на първите три сгради. От края на 2015 г. „София тек“ трябва да работи, обеща Плевнелиев в САЩ.

Автор

Super User
От категорията
 • ЕК започва наказателна процедура срещу България
  ЕК започва наказателна процедура срещу България

  Европейската комисия съобщи днес за четири наказателни процедури срещу България. Процедурите са в областта на прането на пари, борбата с измамите със средства от ЕС,

 • Земята се сдоби с нова Луна
  Земята се сдоби с нова Луна

  Астрономи откриха нова квазилуна Земята – космическо тяло, което обикаля около нея, но гравитационно е свързано със Слънцето, съобщи „Дейли мейл“. Космическият обект, наречен 2023

 • КНДР пуска военен сателит в орбита
  КНДР пуска военен сателит в орбита

  Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-чен заяви, че първият военен разузнавателен сателит на Пхенян скоро ще влезе в орбита, предаде Ройтерс, цитирана

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us