Новини

Показаха снимка на черна дупка

Учени за първи път в историята представиха изображение на черна дупка – космическия обект Sagittarius Ax, разположен в центъра на нашата галактика.

Черната дупка се намира на разстояние от 26 хиляди светлинни години от Земята. Данните бяха публикувани по време на пресконференция, която беше предавана от Националната научна фондация на САЩ.

Изображението е било получено в рамките на проекта „Event Horizon Telescope“ , който обединява радиотелескопи от цял свят, в това число и от САЩ, Мексико, Чили, Испания и Франция.

Проектът беше създаден за изследването на две свръхмасивни черни дупки Sagittarius Ax и Virgo A, отдалечени от Земята на разстояние от 53,5 милиона светлинни години.

Предполага се, че Sagittarius Ax e с маса около 4 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето. Наблюденията са били извършени през април 2017 г., но за обработването на получените данни са били необходими две години.

29-годишната д-р Кати Бауман през 2016 година започва да пише алгоритъм, който ще превърне нещо, смятано за невъзможно, в реалност. Тогава тя е студентка последна година в Масачузетския технологичен университет и ръководи екип от компютърни специалисти. Техният проект има за цел да конвертира данните от осемте телескопа, които съставят Event Horizon, за да създаде перфектното изображение.

Черните дупки са невидими за обикновеното око, а нито един телескоп не е достатъчно мощен, за да ги улови сам. Информацията от Event Horizon била качена на хиляди харддискове и откарана в Бостън и в Бон, където бил приложен алгоритъмът на доктор Бауман, който е с размер 5 петабайта.

Всъщност, тя изпробвала „на сляпо“ няколко различни варианта, преди да разбере, който е най-правилният, за да се сглобят суровите данни в снимка.

За учените да успеят да уловят черна дупка е все едно обикновен човек да се опита да заснеме портокал на Луната. Успявайки, те доказват и един исторически факт – преди повече от един век, Алберт Айнщайн описва черните дупки точно по този начин.

190410153403 katie bouman mit graduate student black hole super tease

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us