Новини

Половината от обществените поръчки на София 2018-2021 г. с нарушения

Кандидатът за кмет на столицата на коалицията „Обединени за София“ Васил Терзиев ще сезира Европейската прокуратура за злоупотреби при ремонти в града.

Според данни от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), възложена от министъра на финансите, в половината от проверените обществени поръчки на Столичната община за времето от началото на 2018 до края на 2021 г. за ремонт на централната градска зона има съществени нарушения, както и установени индикатори за измама.

„За пореден път ставаме свидетели на това как се харчат европейски средства по „нашенски“. Тази практика трябва да спре веднага, затова незабавно ще сезирам Европейската прокуратура”, заяви в коментар за проверката на АДФИ Васил Терзиев, цитиран в съобщението.

Нает е външен екип за управление и изпълнение на проект да извършва дейности, които на практика дублират работата на екип експерти на Столичната община, отбелязва той. Според него е отнело няколко години на Общината да установи, че ремонт в центъра ще засегне Военния клуб.

В обхвата на инспекцията на АДФИ попадат шест процедури по реда на Закона за обществените поръчки – два договора за „строителство“, четири за „услуги“ и договор, сключен под праговете за възлагане на обществени поръчки. Процедурите и договорите се отнасят за Централна градска част на София – за изграждане, възстановяване и обновяване на пл. „Народно събрание”, бул. „Цар  Освободител”, част от бул. „Васил Левски”, пл. „Васил Левски”, част от ул. „Московска“, част от ул. „Г. С. Раковски”, пл. „Ал. Невски”, част от ул. „Париж”, част от ул. „Оборище“, градините около храм-паметника „Ал. Невски”, храм „Св. София”, пред Синодалната палата и около паметника на Иван Вазов, райони ”Средец” и „Оборище”, Столичната община, посочват от коалицията „Обединени за София“.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us